Kersti T
Hej, i vinter blommade in Helleborus Niger (Julros) som aldrig förr, nu undrar jag om någon vet hur man frösår den, jag har tagit massor av frön från blommorna. Tacksam för svar.
Kersti

Åsa, mälardalen zon 2
Hoppas de var riktigt mogna annars är det inte säkert de gror, jag brukar vänta tills frökapslarna börjar spricka sedan sår jag direkt där jag vill ha dem alt i krukor som grävs ner under nån buske i trädgården. Juros har frön som ska sås så färska som möjligt torkar man fröerna så minskar chansen att fröerna gror. Sår man nu så brukar de gro om 1år ungefär de måste gå genom en vinter för att gro. Egna färska mogna frön brukar ha mycket bra grobarhet
Kersti T
Tack Åsa, mälardalen. Hur vet jag att fröna är riktigt mogna, ska fröställningarna sitta kvar tills de öppnar sig, funkar det inte med de som jag plockat från blommorna, de är gula i den lilla kapseln och ligger i ett kaffefilter i skåpet i förvar. Sätter man hela kapseln eller tar man ur fröna. Många frågor från en novis men hoppas på svar, vore så otroligt roligt att försöka.
Kersti
Åsa, mälardalen zon 2
De ska gärna sitta kvar tills frökapseln på blomman börjar spricka då är de fullmatade med näring och mogna. Man planterar fröerna så de plockar man ut ur kapseln, och som sagt man bör så direkt efter man plockat fröerna från plantan så de du har i kaffefiltret blir inte bättre av att ligga där och torka mer, utan så dem nu och se om det är nån grobarhet (de gror dock nästa år efter vintern ifall de är grobara)
Kersti T
Hej igen, då har jag några frökapslar kvar i blommorna som jag ska vänta på och sår dem när de öppnat sig, ska titta varje dag så jag inte missar. Stort tack för bra beskrivning hur jag ska gå till väga
Kersti T
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon