Licis
Mina föräldrar har en gräsmatta som är överfull med mossa. Jag har en idé att kanske lägga på tidningspapper och lägga på ny jord för att så ny gräsmatta på. Tror ni att om man gör ett tjockt lager skulle kväva mossan och få en ny gräsmatta. Jag är inte jätte kunnig i gräsmatta men skulle vilja hjälpa till att få en fin gräsmatta igen.
Gossen Ruda
Mossa är ett gissel men jag tror inte på möjligheten på att anlägga en ny gräsmatta, orsaken till mossproblemen finns nog kvar. För att ta död på mossan kan man vattna ut järnsulfat. Det hjälper tillfälligt men mossan vill gärna komma tillbaka om inte grundproblemet är borta. Det kan vara näringsbrist. I så fall gödsla. Kanske för sur jord, i så fall kalka. Det går dock inte att direkt kalka bort mossan. För mycket skugga? Gräs gillar ljus. Det var några tips men alla gräsmattor är olika.
Licis
Tusen tack för svaret att det blir jobb i onödan då mossan nog kommer tillbaka. Finns de pH mätare till jord under gräsmattor. Mesta delen av gräsmattan är öppet där solen lyser på men är inringad av höga buskar för att dämpa ljud och insyn från vägen. Gräsmattan är bara skött genom klippning.
Åsa, mälardalen zon 2
Man kommer ofta långt med att gödsla gräsmattan kanske klippa nått träd el buske så lite mer ljus kommer in till gräsmattan + inte klippa gräset så kort klipper man gräset så det bara blir några cm så det knappt har nån grönmassaa blir det svagt och mossan tar lätt över låt det få vara längre typ 7-10cm.
Mjärden
Så det hjälper inte att räfsa bort mossan först. Jag kommer ihåg att i min ungdom anlade vi en tennisbana i en "hals" till en åker och den var igenvuxen med mossa. Vi räfsade allt vad vi kunde och sen blev det bättre studs i underlaget och vi kunde leka "Janne Lundqvist och Uffe Smith" (mitten av 1960-talet)
Gossen Ruda
Om det är nånting som mossan INTE tål så är det slitage. Mossan har inga rötter som exempelvis gräs, utan mer fästtrådar, så springande fötter river bort allting.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon