nsh
Hej! Jag har två doftschersminer som dels ska flyttas och dels behöver beskäras (är mest gamla grenar och lite blommor/löv upptill på grenarna, inga fina täta buskar med andra ord, se bild). Mina funderingar är:

- när är det lämpligt att flytta? Funkar hösten, typ september? Ngt speciellt att tänka på vid flytten? Typ ngn speciell jord de trivs i, gräva så mkt rotklump som möjligt, vattna mkt innan och efter?

- tänker att beskära innan flytt så det blir enklare att flytta. Ngt speciellt att tänka på där? När i tiden beskära? Beskära på speciellt sätt? Om jag förstår rätt kan man klippa ner gamla grenar till marken?

Stort tack för hjälpen! /Nancy
nsh
Ingen? Alla är nog upptagna med att njuta av det härliga vädret 😁
Aqvakul
Föryngringsbeskärning sker bäst på vårvintern. Då har busken samlat mycket kraft i roten. Flyttning av buske sker bäst tidig vår eller höst. Höst plantering har fördelen att man inte behöver vattna så mycket. I strängare klimatzoner kan risken för bortfrysning dock vara större. Förbereder man den nya gropen noga, så att flytten går snabbt och vattnar rejält, funkar det ofta bara man undviker juli.
nsh
Tack för hjälpen Aqvakul! Jag tolkar det då som att beskärningen kan ske nu i vinter tidigast och våren nästa år får vi flytta, stämmer det?
Aqvakul
Alternativt flytta den sent i höst (ev med viss "otymplighetsbeskärning") och skära ner den helt tidig vår.
nsh
Strålande! Tack snälla!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon