Christa
Vi har byggt en voljär med ståhöjd som vi spänt vanligt blått bärnät omkring. På nätterna är det dock ett djur som gör hål i nätet och äter av jordgubbarna. Vi har lagat massor av hål men nu gett upp eftersom djuret bara gör nya hål.

Djuret äter inte upp alla men några jag gått och tittat på försvann helt och man ser små blöta rester av jordgubbar på marken.

Vad kan det vara för ett djur?
Gossen Ruda
Vad är det för diameter på hålen? Om du sträcker ut hålet.
Christa
Det får jag mäta för att veta men det varierar mycket. Förra sommaren hade vi en jättestor grävling med fru i jordgubbslandet så jag borde kanske ha mätt då för att veta hur stort hål de behöver. De åt dock upp allt som fanns den gången jag såg dem och natten innan.

Nu har det bara försvunnit lite varje natt men det var så en period innan de stora grävlingarna dök upp förra året också. Då var det ju så torrt så de hade nog svårt att hitta mask, sniglar och annat som de äter.

Tycker hålen nu ser lite för små ut för en stor grävling men djuret hade flyttat på en ganska stor sten. Vi hoppas att det inte är en räv med tanke på dvärgbandmasken. Vet du om räven brukar bita hål i nät?

Djuret nu gör både hål en bit upp och kryper under ibland.
Gossen Ruda
Jag gissar mest på grävling. Ungdjur kan ta sig igenom hål på bara drygt 1 dm. Nätet töjer sig också. Jag misstänker att bara grävlingen biter sig igenom ett nät för att komma åt jordgubbar, de är gottegrisar. Räv kan bita sig igenom hönsnät för att komma år just höns men knappast jordgubbar. Bara ståltrådsnät stoppar en grävling. Sen måste nätet gå ner en bit i marken också annars gräver de sig in.
Christa
Tack så mycket! Vi hade tänkt sätta ett tjockare plastnät på utsidan men misstänkte det du skriver så vi gjorde inte det.

Det var ju 3 ungar med här förra sommaren så det kan ju vara någon av dem.

Tycker också att djuret verkar klumpigare än en räv skulle vara eftersom jag hittat söndertrampade jordgubbar.
Gossen Ruda
För många år sen kom en grävling på besök till sommarstugan för att äta krusbär. Det var innan staketet. Jag skrämde faktiskt iväg den på kvällen när jag skulle gå till dasset men den kom nog tillbaka senare på natten. Busken var totalt rensad men jag uppskattade att hälften bara var nertrampade. Det är inte djurvärldens smidigaste medlem. biggrin.gif

Ett kraftigt plastnät kan kanske fungera i vanliga fall men nu vet den om vad det finns för godsaker därinne och då SKALL den bara in.
Christa
Ja jag läste om några som lagt saker ovanpå locket till kompostbehållaren för att inte grävligen skulle öppna den. Bland annat en upp och nervänd skottkärra men grävligen lyckades få bort tyngderna och öppna locket.

Vad har du för staket som stängt ute grävligen?
Gossen Ruda
Kycklingnät, småmaskigt hönsnät och krenelerat galler.
Mjärden
Så då är det inte Homo sapiens som gjort hål nätet ?
johnny_j
Sätt upp en kamera med rörelsedetektor och nattseende. Finns för några hundra.
Christa
CITAT (Gossen Ruda @ 04-07-2019, 22:05) *
Kycklingnät, småmaskigt hönsnät och krenelerat galler.


Oj,oj, vi skulle behöva stängsla in hela trädgården och det går inte här. Läste att man kan skrämma både grävling och räv med blinkande ljus. Vi har både krusbär och hallon som grävlingen nog kan ta.

Undrar om syntetisk vargurin hjälper.

CITAT (Mjärden @ 05-07-2019, 00:24) *
Så då är det inte Homo sapiens som gjort hål nätet ?


Nej tydligt spår av djur och människor kryper inte genom små hål nere vid marken när det finns en ingång som går att öppna.

CITAT (johnny_j @ 05-07-2019, 15:08) *
Sätt upp en kamera med rörelsedetektor och nattseende. Finns för några hundra.


Vet du någon som har bra vidvinkel och som kan fota i mörker?
johnny_j
Leta på nätet. Kjell & Company tex.
Christa
I natt vaknade jag i gryningen och tittade ut för att se om jag såg någon grävling. Lite grusig i ögonen försökte jag fixa persiennerna så jag såg ordentligt och först såg jag ingenting men efter lite trixande med persiennerna som hördes genom det öppna fönstret så kom det fram en grävling och lämnade jordgubbslandet.

Nu gäller det att hitta på något så den inte ger sig på hallon och krusbär också.
Gossen Ruda
Tagen på bar gärning alltså. biggrin.gif Fast du har ett stort problem nu, nämligen att hålla den ute i fortsättningen. Nu vet den att det finns godsaker därinne så i fortsättningen kommer den att försöka med alla medel som att exempelvis gräva sig in.
johnny_j
Sätt upp en skylt!
Christa
CITAT (Gossen Ruda @ 10-07-2019, 19:12) *
Tagen på bar gärning alltså. biggrin.gif Fast du har ett stort problem nu, nämligen att hålla den ute i fortsättningen. Nu vet den att det finns godsaker därinne så i fortsättningen kommer den att försöka med alla medel som att exempelvis gräva sig in.


Ja och den gångna natten gav den sig på krusbären och dem kan jag inte hägna in. Jag skall prova med parfym lite här och var i kväll och kanske preparera något krusbär som ligger på marken med cayennepeppar. Undrar om de äter hallon också? Än så länge har den inte rört dem och konstigt nog inte smultronen heller men nu är jordgubbarna nästan slut så jag är lite orolig.

CITAT (johnny_j @ 12-07-2019, 15:22) *
Sätt upp en skylt!


Ha ha, ja det vore ju praktiskt om det fungerade. En del påstår att man kan skrämma dem med urin men det kanske bara är när de byggt eller vill bygga bo.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon