Full version: Förslag på häck
hlarsson
Letar efter en ymigt blommande Häck som ska stå i halv och helsol i söderläge. Basisk lerjord, kan också ibland bli torrt och blåsigt. Zon 3/4 lite norr om Enköping.

Längs den östra tomt gränsen har jag en syrenhäck. Vill nu alltså resa en Häck även mot söder. Gärna något annat än syren, vilket är fint mm. Vore bara kul med nått annat.

Det jag vill är att den ska blomma mycket till glädje för både mig själv och traktens bin. Den ska bli 3+ m hög och bli tät och göra ett bra jobb som insynsskydd. Har ni något bra förslag? Har haft funderingar på en nyponhäck närmare bestämt äppelros, har läst att den ska kunna bli 3+ m och tät dock från osäkra källor. Kan en paradisbuske passa till Häck?

Beroende på vad det blir så blir det såklart olika lösningar. Gillar tanken att arbeta med trappsteg dvs att ha något lägre framför dom högre buskarna och på så vis få en Häck som blommar hela sommaren. Fungerar det att ha en lägre Häck eller rabbat framför en Häck som skjuter rotskott eller är det dömt att misslyckas? Dvs om en rotskotts skjutande buske enbart kan tuktas med gräsklipparen?

Har själv funderat på:
Hagtorn men då jag har enbuskar inom 100 meter och därför orolig för hagtornsrost
Häggmispel men eftersom det kan både bli torrt och blåsigt är jag orolig för mjöldagg.
Hägg hört att häggspinnarmalen helt kan avlöva en buske

Det jag letar efter här är väl inspiration, kanske en buske som jag råkat förbise.
Kanske nån kan slå hål på mina funderingar på buskarna jag räknat bort.

Mvh

Hlarsson
Huggorm
Har du funderat på de olika bäraplarna? De flesta blir väl under tre meter men vissa blir med tiden ganska stora. Fin blomning och sedan kommer de bärstora äpplena som fåglarna äter.

https://www.odla.nu/inspiration/baraplar
hlarsson
Tack! smile.gif intressant alternativ.

Rönnbärsapel ska fungera som buske och ha höjden, och jag hittar inget om sjukdomar (den info jag hittar). Är bären ätbara eller dugliga till något om man så skulle vilja?

Fungerar även rosenapel som häck?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon