Artemis grönska
Det har hunnit växa en riktigt oredig häck syrener (och andra träd) högt, vid vår gemensamma tomtgräns till grannen. Vi bor alltså i radhus. Denna syren har alltså planterats gemensamt i urminnes tider.
Sambon hade bott här länge, när jag flyttade in för 20 år sen. Det var riktigt ruffigt här på tomten, men tillsammans röjde vi upp och klippte och hade oss. Men då vi började klippa syrenerna, så har den här grannen varit i klinch med mig/oss och skällt på oss från början, då vi klippte riktigt höga grenar (tjocka grenar som stack högt upp) och nu ska hon trotsigt säga att vi inte får klippa den på höjden, även om det är en gemensam häck och då det gäller träd som halvt står på vår tomt. (Hon ska ha den flera meter hög, och det anstår ju inte riktigt en syrenhäck heller).

Hur som, i denna orediga syrenhäck som fått växa sig hög, så skäller grannen på mig om jag vill klippa från min sida, eller på höjden. Nu är vi oense om ifall jag får klippa på höjden, då det gäller ett träd som vuxit upp bland syrenerna (som inte är syren, och som naturligtvis inte hörde till syrenhäcken från början). Trädet står alltså både på vår sida och hennes sida.
Då säger jag, att vi får klippa på höjden av det trädet, på vår sida.

Det säger hon att vi inte får göra.

Egentligen ska man ju klippa syrenhäckar ganska lågt för att de ska bli bra och täta, men det är kört, hon ska ha dem flera meter höga och jag kan ju inte göra något åt de träd som står på hennes sida.
Men det där trädet som står delvis på vår sida, det har jag väl rätt att klippa på höjden på vår sida, så att säga?

Plan och bygglagen säger ju.

17 § Plan- och bygglagen sägs att:
Tomter skall, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick.

Men jag vet inte om jag kan dra in det i det här?

Nu har jag satt upp en tvättlina som visar var tomtgränsen går iallafall, för hon snackade om att vi inte fick klippa en syren som står på vår sida, på höjden.

Vi har rätt att klippa det som solklart står på vår sida.

Men vad gäller det här trädet (som inte ens är syren och bara har rört till syrenhäcken) har jag rätt att klippa det på höjden iallafall på vår sida?

(Jag försöker vara snäll, tillmötesgående, säga att hon kan vara med och fota, men ändå så "bestämmer hon" att jag inte får göra det och det. Och hon "ska göra något rättsligt av det" hotar hon.)

Mvh Artemis


Sne4
Uppfattar mest bara påståenden. För att vända på steken: en riktig Syrenhäck skall vara 4m hög, klippas måttligt på sidorna och inte på höjden så att den blommar ordentligt. När den börjar bli för gammal så föryngrar man den över 3 år och låter den sedan växa upp igen till 4m.

En del har fått för sig att syren skall klippas som en ligusterhäck 2-3ggr per säsong. (Usch)

Vilket är rätt och vilket är fel?

Jag har gjort enligt 1:a på de ställen jag bott, därmed inte sagt att det är fel att göra som i andra fallet heller, skulle bara aldrig falla mig in.

Kompromiss - köpa en ädelsyren åt grannen och plantera åt henne, varefter ni får frisera häcken efter eget tycke utan att bara ta på er sida tvättlinan?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon