Full version: Vilken buske?
-andreas-
Är det någon som vet vad detta kan vara? Håller på att rensa lite sly på tomten, men vill ju inte ta bort något som kanske kan vara till nytta/blir fint när det fått växa till sig lite. Åtminstone höstfärgen är ju väldigt fin.
Bladen är ludna på ovan och undersida. Även stammen känns lite luden/sträv.

47BD94CF-9DE5-42F0-98A6-781981441AFB.jpeg


9F8CCAEF-A062-4F02-95F3-FD365C90D5E0.jpeg


D64AFF8A-449C-4C9C-B8A9-A6B90541AC1F.jpeg
Huggorm
Parkolvon, viburnum lantana. Ett lite oväntat fynd men de skall finnas förvildade i Skåne.
-andreas-
Jaha, vad intressant! Jag är imponerad av din kunskap! Bor i Stockholm och här har den spridit sig till några små buskar på min skogstomt. Vet inte riktigt vart den kommer ifrån då jag inte hittat någon jättestor buske.
Jag planterar själv bara sådant jag kan ha någon nytta av utöver att det är fint. Där dessa växer har jag tänkt plantera massa olika bärbuskar. Läser att parkolvon också får bär, men att de är oätliga. Jag har inte några bär på de små buskarna ännu, men möjligen bör jag ta bort dem för att minska risken att bärplockande barn även tar dessa.
Huggorm
Nja, olvon generellt har giftiga bär, men de är bara milt giftiga. Äter man massor av bär blir man dålig i magen, men ingen har någonsin ätit så många bär eftersom de inte smakar gott. Jag har smakat bären på vanliga olvon och dom smakar verkligen illa - inget barn kommer äta mer än ett och de kommer troligtvis att spotta ut direkt. Inte ens fåglarna tycker om bären, de blir hängande kvar långt ut på vintern till all annan mat börjar tryta. Då går olvonbären också åt, sedan hamnar fröna ute i skogen någonstans under fågelns favoritgren, precis som dina buskar.
-andreas-
Jaha, tack för svaret! Då får de bli kvar. De är ju trotts allt rätt fina på hösten och utökar mångfalden i trädgården smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon