Oskaris
Jag odlar en tomatplanta hydroponiskt. Nu verkar den inte må så bra eftersom bladen skrumpnar ihop. Känns som att det borde vara något med näringen men jag tycker att jag har tillsatt den näringen som den behöver.
Näringen jag använder är https://www.eurohydro.com/floraseries.html

Vad tror ni?


Mjärden
Mina tomatplantor vissnar framåt hösten och när alla tomater är skördade, så klipper jag ner den och slänger den i komposten. Vare sig jag odlar på balkongen eller ute på friland så är mina tomatplantor ettåriga. Har du en speciell sort, som klarar sig mer än en odlingssäsong ?
Gunilla T
Tomatplantor är fleråriga men vi odlar dem som ettåriga då de inte tål frost och att ljuset inomhus oftast är för dåligt för övervintring.

Men det är ju inget svar på TS fråga som jag dessvärre inte har något svar på.
Freelance
Inte alla tomatsorter lämpar sig för hydroponisk odling, har ingen bra anledning varför det är så men jag har testat 8 olika sorter tills jag hittade en "dvärgsort" som passar bra för hydro. Troligen är anledningen att plantan har tillgång till förmycket vätska och är därmed känsligare för olika sjukdomar. Mina tomater i hydro är alltid fuktiga vid beröring av stammen och löven.
Beträffande näring så brukar jag byta under tomatplantans växtcyckel, mer kväve när den växer och sedan när den börjar blomma så byter jag till mer PK.
Viktigt med EC mätare och PH mätare för hydro, tomater som blommar och skall få frukter vill ha mycket mer näring än andra plantor. Jag har EC på 4000+ för fruktbärande tomater medan för paprikan brukar jag ha runt 2500. PH ligger på 6,0-6,5
Hur stor är behållaren? Tomatplantan skall ha minst 20L behållare för att kunna utveckla bra rotsystem ...


Skall starta en annan tråd för växtnäring och hydroponisk odling och förklara hur man kan blanda själv och vad man behöver till det.
Åsa, mälardalen zon 2
Kanske för högt ledningstal = för mycket näring växterna använder ju mindre näring på hösten-vintern. Yrkesodlare som odlar i sterila substrat ex. stenullsmattor tar ju prover regelbundet så de vet hur ledningstalet är och om de ska ge gödning eller om de måste ge enbart vatten för att spä ut näringskoncentrationen
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon