Full version: Urled är tiden.
Yngve i Eslöv
Jag matar fåglar med jordnötter, har sett att ett par Pilfinkar flyger in i en holk med små bitar jordnöt, nötter är förmodligen ingen bra mat för fågelungar, här finns inga larver att mata med vid denna tiden på året. De hackar på nöten en stund för sen ta en mindre bit och flyga in i holken. Är förmodligen dömt att misslyckas med den kullen ungar, de har förmodligen ingen almanacka så de ser vad det är för årstid, kan kanske bero på att vi fick tidig nattfrost vid två olika tillfällen, är kanske det som lurat pilfinkarna att ta fel på tiden. Efter en vecka med mulet och regnigt väder är det just nu strålande solsken, känns bra efter dessa mörka dagar som vi haft.Yngve
Gunilla T
Pilfinkarna hamstrar nog bara lite mat inför kommande tider, ganska vanligt att fåglar gör så.
Yngve i Eslöv
Jag vet att en del fåglar spar mat om där är rikligt med mat, men det gäller inte pilfink,blåmes.talgoxe och koltrast, bla. som bara äter på platsen,men nötväcka och skata är kända samlare av mat, mfl. Jag såg pilfinkarna flyga med bomaterial tidigare tänkte då att de har boet som övernattning, men de har helt klart ungar i boet.
Gunilla T
Mycket märkligt och säkert ovanligt att parbildning sker nu. Fåglar har sin biologiska klockar som talar om för dem när det är dags att flytta och samma sak gäller vid parbildning. Bosättning sker när förutsättningarna är optimala, när tillgången på mat är som rikligast och när dagsljuset gör födosök möjlig många timmar per dygn. Så har evolutionen mejslat fram ett beteende som gagnar artens överlevnad.

Du har rätt i att nötter inte är den bästa kosten för fågelungar, de behöver den varierande kost som är tillgänglig i naturen under sommartid när ungarna föds. Av just den anledningen bör man inte mata fåglar sommartid eftersom fåglar tar den mat som kostar minst energi att hitta.
Huggorm
Fåglar vet instinktivt att de skall ge ungarna insekter så om de verkligen matar med jordnötter nu är de verkligen desperata. Och jag tror inte ungarna överlever många dagar på sådan kost, de behöver det protein och annat som finns i insekter för att överleva och växa.
Yngve i Eslöv
Nu har jag tittat i holken, som väntat fanns det 5 döda ungar där. bättre lycka nästa gång.
andersen
Ja ibland så blir det fel i naturen,och då finns det ingen räddning,har sett Häger som blivit fött alldeles för sent på sommaren och inte varit flygfärdiga när övriga flocken drar till varmare omr,dom brukar dö före jul,det finns ju ingen mat till dom,och det går ju inte att mata dom.
tre996
CITAT (Yngve i Eslöv @ 26-11-2019, 10:41) *
Nu har jag tittat i holken, som väntat fanns det 5 döda ungar där. bättre lycka nästa gång.

Usch vad tråkigt, hoppas att nästa kull klarar sig
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon