gresklipparen
Ska plantera om min kanariepalm och de föreslog den dyrare medelhavsjorden. Nu har jag en säck planteringsjord över sedan i somras. Tänkte om man kan använda sådan och blanda i typ lecakulor för att likna medelhavsjorden. Vsd tror ni?
Gunilla T
Dyra växter, billig jord är ingen bra kombination. Nu är jag ingen vän av alla dessa specialjordar som saluförs, de flesta är påhittade behov men det finns undantag. Planteringsjord anses generellt som den allra sämsta och billigaste jorden och duger knappast till annat än att blanda ut med befintlig jord i trädgården.
Att blanda med lecakulor ändrar ingenting, det handlar om jordens struktur, pH värde och näringssammansättning så lyd det råd du fick om du är rädd om din palm.
Gossen Ruda
Hmmm. https://www.radron.se/artiklar/strunta-i-dyr-specialjord
Gunilla T
Ja, det var väl ungefär vad jag skrev. Vi behöver inte alla dessa specialjordar som handeln hittat på men med vissa undantag. Planteringsjord är dålig jord eftersom den oftast består av mörk torv dvs den ytliga torven som bryts och som är den billigaste att bryta. Den är i motsats till ljus torv finkornig och hårt nedbruten vilket gör den kompakt. Hög humifieringsgrad som den mörka torven har bildar lätt klumpar och blir ogenomtränglig, geggig kan man kanske säga. En konsekvens av detta är att den snabbt sjunker ihop.

Med tanke på var palmer växer så borde deras behov vara det rakt motsatta. Humifieringsgraden brukar vara utmärkt på påsarna där den högsta graden av humifiering skrivs H6. Jag skulle inte plantera en palm i den jorden.
gresklipparen
Tack för svar hörni.

Men jag är fortfarande lite tveksam. Den "billigaste" medelhavsjorden jag hittat är Weibuls på 18 liter, 60 kr på Byggmax, som exempel, eller 80 kr för Hasselfors Citrusjord på Granngården.

Weibulls planteringsjrod på 40 liter går lös på 40 kr på Byggmax och 60 kr på Granngården.

Sen finns det ju blomjord också.

Jag har bara en palm och tror inte 18 liter går åt. Omplantering ska ske vart 2-3 år är det sagt.
Åsa, mälardalen zon 2
Om jorden är strukturstabil som krukväxtjord/blomjord är så kan man klara sig med att plantera om med 2-3års mellanrum men inte ifall du använder plantjord den förlorar strukturen ganska snabbt kan ta bara ett par månader ju billigare den är desto sämre torv och är den mera menad som jordförbättring. Använder man för dålig jord som ex plantjord faller den ihop och man får en hård syrefattig klump med jord i krukan efter bara några månader och det brukar inte växterna må bra av så använder du plantjord kan du behöva plantera om fler gånger per år ifall det inte ska bli syrefattigt jag köper blomjord med små lecakulor på min närmsta lilla coopbutik och de säljer även 4liters påsar av den jorden ifall man inte vill ha till mer än en/några krukor
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon