Full version: Besära gran kraftigt
Lars.42
Hej
Jag har en ganska stor frisk gran på tomten, ca 40år gammal. Den ser frisk ut så jag är inte orolig, men skulle det hända något så kan den nå fyra olika hus. Så på längre sikt ska den tas bort.

Planen nu är att den ska få vara klätterställning till en murgröna som är på väg upp. Så jag ville be om råd för en mycket kraftig beskärning. Tänk stormskada, gått av halvvägs upp.
Om jag vill kapa den halvvägs upp, men samtidigt vill att den ska överleva, hur ska jag gå till väga?
(Jag förstår att "överleva" är en definitionsfråga. Men om vi tänker oss "inte stendö de närmaste åren".)

Jag har också planer för trädgården med åldrande träd och döda stammar som gör nytta för insekter och fåglar.
Huggorm
Det som händer när en gran bryts av är att de översta kvarvarande grenarna viker av uppåt och utgör nya toppar. Dessa har ju sedan inte optimal form och kan lättare brytas i framtida stormar. Det är när en gran mister toppen i en storm och det finns ganska små grenar kvar, om man kapar längre ner och det bara finns grova grenar kan det nog vara svårt för trädet att få dom att böja av uppåt. Därtill går det röta i snittytan som fortsätter neråt genom stammen till rötterna och trädet blir stormkänsligt. Gamla ekar kan leva ihåliga i hundratals år men granar fungerar inte på samma sätt. Slutsatsen är att det aldrig är en bra idé att toppkapa ett träd, men att det är ännu värre med granar.
Gunilla T
Att toppkapa en gran kan nog liknas vid ett karaktärsmord på trädet, det blir aldrig något som ens liknar en gran i framtiden. Stympade träd är en styggelse i min värld i alla fall.
Huggorm beskriver väl vad som händer med ett friskt och välmående träd vid ett sådant ingrepp.
Lars.42
Jag tror att det skulle ses som ett karaktärsmord av hus om granen föll på något av dem. Och jag tänker annars på en urskog, där finns träd i alla olika stadier av liv.
När det gäller rötan. Kan man skydda snittytan? Eller kan man välja "rätt" tid på året så att man får mycket kåda på snittytan?
Är det en idé att börja beskära topparna på de granar som ska vara kvar? För att få tätare växtsätt där?
Huggorm
Såga ner dom och plantera något lågväxande istället. Det går i praktiken inte att hålla storvuxna träd små med beskärning någon längre tid.
Gossen Ruda
Du kan ju prova. Jag tycker inte heller att toppade träd är snygga men vill du ha det så... Angående överlevnaden. För några år sen trädsäkrade man järnvägen vid sommarstugan. En del träd togs bort helt, andra toppkapades. De flesta toppkapade dog inom ett par år men det berodde nog på att man tog så långt ner att grenarna nedanför inte kunde hålla liv i trädet. Misstänker att man enligt avtal inte fick fälla dem eftersom de stod i ett biotopreservat. Resultatet blev dock detsamma.

Men ett annat exempel är en gran vars topp slogs av under stormen 1969. 2 grenar blev de nya topparna. Den första grentoppen dog för drygt 10 år sen, dvs efter 45-50 år. Nästa för några år sen. Men stammen lever fortfarande, det finns fortfarande några gröna grenar nedtill. De kan vara seglivade. Om du kapar den, se då till att det finns tillräckligt mycket livskraftiga grenar kvar. Att undvika röta går nog inte.
Sne4
Träd är sega och den kan gott leva ett antal år. Jag sällar mig till skaran som avråder, både av estetiska och praktiska skäl. Ser ut till de granar ute i skogen som har fått toppbrott alternativt dubbeltopp så är det mycket stor risk att en av de nya topparna ger sig. De sitter helt enkelt på en rejäl brottanvisning.

Just nu så är en liten 6 meters gren/topp på väg av från en gran på grannskiftet intill huset.

Hmm... vore dock onekligen kul att se en cylinderformklippt gran 10m hög i villaområdet. Ett riktigt landmärke, om än lite bökigt att frisera med skylift varje år. :-)
Pauline/Sthlm
Jag som inte gillar granar särskilt mycket kan ge ett exempel från lantstället. I tidigare storm hade fallande träd skrapat av flertal grenar på ena sidan på övre halvan av äldre gran = riktigt ful. Vi tog av den på säg fyra meters höjd för att behålla kjolen som insynsskydd mot grannen (de fick morgonsol och blev glada). Det växer flera nya toppar från översta grenarna så jag har tagit av sådana då och då men nu fortfarande sex-sju år senare ser allting i ö friskt ut. En mulliganii-ros (taggmonster) leds upp och har börjat ta sig trots mager jord.
Klart att det var våldsamt men om du ändå inte vill ha trädet för dess egen skull...

reservation för storlek, vår gran har nog minst 20-25 cm diameter på 1 m höjd.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon