Full version: Tall som vårdträd
Markusbergstrom
Hej!


Jag ska plantera en vanlig tall som vårdträd på framsidan av huset. Jag vill inte att den ska sticka iväg spikrakt som tallar kan göra i skogen utan vill att den ska slingra och grena ut sig.

Jag har läst en bra tråd här från 2005 om toppning av tallar men finns det andra knep?

Utöver Pinus sylvestris, finns det andra svenska tallar som skulle kunna fungera för ändamålet?

Tacksam för goda råd!


Mvh,

Markus
Huggorm
Det finns bara en art av tall i Sverige och det är pinus sylvestris. Att vissa blir höga och smala och andra låga och breda beror på växtplatsen. Mycket eller lite sol, vind, näring och så vidare. Inte så lätt att efterlikna i trädgården, det är ju som det är där. Och i en vanlig villaträdgård kommer den antagligen att växa snabbt, högt och mellanbrett. Vill du bredda den kan du kapa skott på mitten på försommaren, innan de blir förvedade. Då brukar det växa ut flera skott från varje stump. Men det blir inte enkelt, du kommer få hålla på att ansa och fixa i många år innan du fått till en vettig grundform.

Det finns många andra tallarter som växer bra i Sverige. En vanlig och bra sort är Svarttall, som kommer nerifrån Europa. Den är ganska lik den vanliga tallen men ser lite roligare ut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_nigra

En annan intressant sort är den amerikanska Weymouthtallen som har långa och mjuka barr. Sägs kunna dra på sig sjukdomar här i landet men jag har sett riktigt fina och friska exemplar så jag vet inte riktigt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_strobus

Koreatallen är en annan sort, som blivit mer uppmärksammad de sista åren. Det speciella är att den har väldigt stora frön och där är ätliga som små nötter.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_koraiensis

Om du bor nere i Skåne kanske Himalayatallen är intressant, den är ganska vinterkänslig men har extremt lång och mjuka barr och ser väldigt speciell ut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_wallichiana

En annan intressant tall är Ormskinnstallen från bergen nere på Balkan. Den fungerar bra här i Sverige.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_heldreichii

Och det finns många mer. Har du vägarna förbi Göteborg så gå in på botaniska trädgården och kolla, de har en stor samling av olika sorter och de startade för länge sedan så träden har hunnit bli stora.
Gossen Ruda
En liten varning för barrträd. De kottar av sig och till slut tröttnar man på att det ligger kottar och skräpar på gångar och gräsmattor.
Huggorm
Förmodligen inte värre än att ha ett äppelträd som släpper en massa frukt varje sommar och höst. Fast de är väl lite mjukare att trampa på om man går barfota.
Markusbergstrom
Hej,

Tack för bra tips och utförligt svar! Jag bor i Göteborg och ska ta mig till botaniska härnäst för att titta på olika sorter.

Mvh,
Markus
Stefan A
En bra start kan vara att redan vid plantering sätta den snett i backen, ta bort toppen och låta en gren bilda ny topp. Då får du en schysst schvung på den direkt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon