Full version: Paraplyaralia sjuk?
DonGreenfinger
Hej alla grönfingrar!

Nu är det så att jag köpte hem en ovanstående krukväxt. Den såg verkligen jättefin ut där den stod och skrek efter mig i affären. Så efter min sedvanliga okulärbesiktning fick den äran att slå följe med mig hem.
Direkt dagen efter den kom hem till mig så började bladen vridas och skrumpnas, dem började vrida sig åt alla håll och kanter samt att knölar på ovansida blad började framträda och under bladen var det som gråbruna fläckar där uppbuktningen skett.

Menar verkligen dagen efter hemkomst, så bör ej va handhavande fel.
Kan ej ladda upp bild då den säger att dem är för stora, men kan nån ha en aning vad detta kan bero på så blir jag oerhört tacksam. Eventuellt skriv privat kanske går att skicka bilder där.
Har mycket vatten runtom i lägenhet för fukt, växtbelysning samt sprayar mina andra djungelväxter som står i närheten varje morgon och kväll för ytterligare fukt.

Jag gick loss med sekatören som en tvättäkta Jack the Ripper och har nu styckat mer än halva plantan och lämnat dem bladkronor som fortfarande ser fina ut. Är alltså inne på dag tre nu.

Med vänlig hälsning, Don

DonGreenfinger
Ajajaj, insåg nu att jag hade ju gjort iordning vattenkannan med årets första växtnäringsblandning.
Den nya omplanterade paraplyaralian fick ju såklart en dos av den blandningen, kan det vara det som gjorde att den fick ett spel och vred halvt ihjäl sig??
För mycket näringsskjuts på en stressad planta som behövde komma tillrätta i sitt nya hem?

Det är verkligen det enda jag kan komma på hänt jämfört med alla andra växter jag någonsin tagit hem. En gissning från mig, vet ej om det kan stämma dock..?
Gunilla T
Det enda jag kan komma på vid en så akut reaktion är att plantan utsatts för minusgrader när du köpte den.
DonGreenfinger
Okey Gunilla.

Det stämmer så pass att vädret var dryga nollan. Å att jag gick ju kanske 10meter från affären till bilen och lastade in allt på ytterligare trettio sekunder och den andra växten som också inköptes då, Zebrasköld, mår jättebra. Sen såklart dem tio meterna hem från bil till ytterdörr. Kan det verkligen ske på dem små sträckorna? :/
Får vara ännu försiktigare i fortsättningen isådanafall.

Tack för visat intresse och svar (:
Gunilla T
Växter är olika känsliga för kyla, det behöver inte vara minusgrader ens för att de skall ta skada. växter från tropiska klimat klarar sig dåligt utan att det nödvändigtvis är frost. Googlade på växten och hittade detta

https://www.blomsterlandet.se/Vaxtinformati.../Paraplyaralia/

Sannolikt kylan som skadade den.
DonGreenfinger
Stort tack, får va ännu mer nogrann i fortsättningen! Skönt det bara var en sån simpel sak som en köldskada. Tack Gunilla för din erfarenhet och tid (:
vanjalarsa
Jag blir ofta förvånad när jag ser folk gå ut från affärer med växter utan att paketera in dem ..Det kan väl inte vara så jobbigt .. sen blir man besviken att inte växterna mår bra. Tråkigt !
Mvh vanjalarsa rolleyes.gif
DonGreenfinger
Den var inpaketerad i både en egen tät brun påse samt nedlagd i en större brun påse, har aldrig varit problem innan, endå köpt ett tiotal växter på vintertider, därför jag själv blev chockad. De e ju inte så att man har med sig en värmefläkt i bakfickan när man handlar blommor 😂

Men det räckte med en minut utomhus trots att den var inpackad, får köpa en värmeslinga och inreda en fågelbur med isolerade ytterväggar och ett sju centimeters tjock täcke runt om de bli fler paraplyn inköpta i februari helt enkelt (:
vanjalarsa
Då tror inte jag att det är köldskador.
Mvh vanjalarsa rolleyes.gif
DonGreenfinger
Nä, lite svårt att veta exakt när man aldrig varit med om liknande, men som tur är är den nu fin i övrigt och återhämtar sig väl , ser redan lite nytt som kommer och resterande bladverk är fina som sig bör (:

Det var neråt nollan nära på minus den dagen och som Gunilla säger vissa är ju extremt känsliga, särskilt som denna var mer åt en ungplanta än vuxen och stadgad så att säga! Men tack för allas engagemang, ha en fin helg !
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon