arksthlm
Hej,
jag är arkitekt/konstnär och är är i startgroparna med att ta fram ett konstverk till en mellansvensk kommun där jag tänker mig att två träd ska bilda ett "X"som ska symbolisera en mötespunkt (som x:et på en karta).
Idén är att två träd ska böjas, kanske "slå knut" med varandra i x:ets mitt och sedan gå åt vart sitt håll, se snabbskiss. (är tallar i bilden, men förstått att de inte är optimala, klarar inte en trädflytt särskilt bra)
Jag förstår att det är mycket lättare att få till detta med unga, mindre träd, men vill helst ha så stora som möjligt för ändamålet så det inte ser för fjuttigt ut, alternativt något snabbväxande träd.

Så:

1. vilket träd tror ni passar bäst för detta med överlevnadsaspekt, rak och stark stam, storlek (gärna stora träd) och framförallt att de klarar att böja sig på detta sätt. Mellansverige som sagt. Nära Hjälmaren.

2. Jag skulle behöva komma i kontakt med en duktig arborist som kan mer om detta och som också skulle få betalt såklart i projektet.


Tittat lite på jättepoppel, kan det vara nått?
Vore mycket tacksam för all sorts input.
Allt gott

Gossen Ruda
Du lär inte kunna böja något som är någorlunda stort. Även i storm är träd någorlunda raka. Försöker du böja en stam som är 5-10 cm i diameter eller mer så går den ganska säkert av. Åtminstone om du tänkt dig en skarp krök som på bilden. Det går kanske att böja ett träd i en båge men det tar några år. En annan sak är att trädet sen kommer att fortsätta växa rätt upp och inte följa böjningens riktning.
Gunilla T
När man böjer träd för att få stammen krokig så börjar man med en liten planta vars stam man binder med ståltråd vartefter den växer för att få den krokig. Man måste börja från början och utnyttja trädets tillväxt hela tiden.
Stefan A
Om du kapar topparna på två träd och sparar endast en gren på varje så du får som ett mer- och ett mindretecken
><
så kan du kanske skapa illusionen av ett x.
arksthlm
Tack för svar.
Stefan A: förstår inte riktigt, ska stammarna luta mot varandra då?

Vad tror ni om att böja ned topparna med stålvajrar och kanske veva med någon vinsch något varv varje år så de blir allt mer krokiga?

Mvh
arksthlm
Här är en annan variant där träden lutar.
Knäckrisken är väl kanske överhängande här men finns det något träd som är extra starkt? Kanske man kan förstärka stammen på sina ställen, som något slags förband varannan meter eller så.
Mvh
Huggorm
Träd vill inte växa snett eftersom de "vet" att riskerna är större att välta på grund av tex. snölass. Sedan tar de ibland risken i alla fall, om de är tvungna att sträcka sig snett mot solljuset, men de tycker inte om det. Det går mycket bättre med småträd eftersom riskerna är mindre för ett litet träd men att få stora och höga träd att göra det är i princip hopplöst.
Stefan A
Bifogar två skisser baserade på att ta bort toppen.

Blir sårytan för stor blir det förstås inkörsport för röta m m.

Generellt över din idé hägrar faran för skav mellan de båda stammarna vilket även det riskerar att barken gnuggas bort och öppnar för röta.
Gossen Ruda
Jag ser nog fler problem än lösningar med ditt projekt. Att forma träd och buskar är en del av trädgårdsarbetet men det är ett långsiktigt projekt. Även en liten häck av lämpliga buskar tar flera år att forma. Även stora träd kan formas men då pratar vi om många år, decennier. Vill du ha ett X av grönska föreslår jag ett oförgängligt grundmaterial som betong och sen någon lämplig slingerväxt som rådhusvin eller murgröna som kan klättra på denna grund.
Stefan A
Tycka vad man vill om tyska bilar. Men Volkswagen har en kul grej utanför sina butiker har jag sett på håll; Stora tredimensionella ihåliga spaljéer i form av sin VW-logotyp i vilka de fört upp nån klätterväxt. Ser ut som lustiga träd ...
arksthlm
Tack för skissen Stefan A,
Den varianten där träden lutar så borde man väl bara kunna fortsätta med trädet, då trädet blir smalare på toppen och inte så tunga och mer flexibla så tycker man att det borde gå. Tänkte att man beskär träden rätt kraftigt med för att minska på vikt, snölast och för att x:et ska blir tydligt.

När det kommer till skissen där man böjer träden så vet jag som sagt att det funkar bäst med mindre träd, men hur pass små måste jag börja med, det är väl det jag undrar över.
Jag är fortfarande i skisstadiet, så vem vet, det kanske blir något annat.

Bifogar en bild på en bro där man böjt träd ordentligt, inte levande träd men ändå.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon