danielskantze
Jag har tidigare beskurit mitt plommonträd på sensommaren / tidig höst. Förra året gjorde jag det på vårvintern och tyckte trädet mådde bättre av det (mindre fruktmögel som jag tyvärr kämpar mot).

Nu har det ju inte varit mycket till vinter. Är det försent att beskära trädet nu? Jag ska inte göra några stora ingrepp utan det handlar med om att ta bort tunna pinnar som växer rakt upp.

Tankar?
Huggorm
Vårvintern kan vara en bra årstid att beskära på. Skillnaden är att om man gör det nu så stimulerar det trädet till att skjuta mer skott, jämfört med om man gör det på sommaren. Se till att inte ta för mycket på en gång för då får du bara ännu mera vattenskott. Men småpinnar kan man egentligen ta när man vill på året, det är när man tar grövre ved som det blir viktigare att göra det vid rätt årstid.
danielskantze
Tack så jättemycket för svaret. Bra att veta angående tidpunkt för beskärning.

Jag har haft problem med fruktmögel på trädet. Jag upplevde att det blev bättre året då jag beskar på vårvintern istället för tidig höst. Plommonen kommer rätt sent så jag tycker det är svårt att beskära på sensommaren.

Har du några tips kring detta?
Gossen Ruda
Jag såg en uppgift om att bästa tid för beskärning av plommon är på hösten efter skörden. Dessutom är det så att plommon tål inte den upprepade beskärning som man gör med exempelvis äpple. Man kan ta bort dåliga och olämpliga grenar men för övrigt skall man klippa så lite som möjligt.
Stefan A
Hej! Mögel vet jag inget om.
När du beskurit på våren har det då inte blött ur såren?
Jag har aldrig vågat chansa på detta då de allmänna råden för alla prunus är JAS-beskärning just p g a blödning och gummiflöde ...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon