Full version: Föröka dragon
koffman
Jag har precis köpt och drivit upp fransk dragon med frön från floraself, grodde på några enstaka dygn.

Överallt på nätet inklusive här på odla.nu står att dragon endast kan förökas genom sticklingar eller delning.

Jag förstår inte, vad gäller? Och om detta stämmer, vad är det då jag köpt och drivit upp märkt (Artemisia dracunculus).

Hälsningar Kristofer
Åsa, mälardalen zon 2
Rysk dragon förökas med frö men den franska som har bättre smak kan enbart förökas vegetativt inte med frö så har du sått är det 100% troligt att det är rysk dragon
koffman
Tack för länk och info om rysk dragon. Hittar dock inte svar på min fråga.

På påsen med frön jag köpt står Artemisia dracunculus, fransk dragon alltså. Inte A. dracunculoides (rysk dragon).

Så påsen gör alltså gällande att det är fransk dragon. Luras floraself/vet inte vad dom säljer? Eller stämmer det inte att man endast kan föröka fransk dragon med stickling/delning?
Åsa, mälardalen zon 2
Du kan inte fröså fransk dragon, allt som säljs i fröhandeln stämmer inte, ofta kan man hitta frön till pepparmynta med men ofta är det grönmynta i påsarna pepparmynta är steril så det blir inga grobara frön där.
johnny_j
Detta var intressant. Man måste alltså köpa en planta Fransk Dragon och få den att föröka sig via utlöpare och kanske rotskott? Stämmer det?
Åsa, mälardalen zon 2
Ja man måste köpa en planta och föröka upp nya av den
johnny_j
Hur gör man det bäst, klippa av stammar och placera i vatten tills de rotar sig eller?
Ålgryte
CITAT (johnny_j @ 25-03-2020, 15:41) *
Hur gör man det bäst, klippa av stammar och placera i vatten tills de rotar sig eller?

Jag har tagit toppskott, ca 10 cm långa. Dragit av några cm blad längst ner och använt i matlagning. Sticklingen har jag satt i en kruka med jord. Så har jag gjort många gånger i sommar och har nu en kruka full med sticklingar som växer sig stora till nästa år!
Moderplantan har övervintrat ett par år och jag vet inte hur många vintrar den klarar i zon 3. Bäst att vara beredd med en reserv...

johnny_j
Frågade ChatGPT varför man inte kan fröså fransk dragon:

Fransk dragon (Artemisia dracunculus) är en ört som ofta används som krydda i matlagning, särskilt i det franska köket. Det finns två huvudsakliga typer av fransk dragon: rysk dragon (Artemisia dracunculoides) och fransk dragon (Artemisia dracunculus var. sativa). Den vanligaste typen som används i matlagning är den franska dragonen.

Det kan vara svårt att så fransk dragon från frön av flera skäl:

1. **Låg frööverlevnad**: Frön av fransk dragon har en låg överlevnadsgrad och kan vara svåra att få att gro.

2. **Långsam tillväxt**: Fransk dragon har en tendens att växa långsamt från frön, vilket kan göra det frustrerande för trädgårdsmästare som väntar på plantor att etablera sig.

3. **Begränsad tillgänglighet av frön**: Fransk dragon sprids sällan genom frön i naturen. I stället förökar den sig oftare genom sticklingar eller delning av befintliga plantor.

4. **Klimatkrav**: Fransk dragon trivs bäst i ett varmt och torrt klimat och är känslig för kyla. Detta kan göra det svårt att få fröna att gro i vissa regioner.

5. **Kvalitet på fröna**: Kvaliteten på fröna kan variera och påverka framgången av groningen och växtutvecklingen.

På grund av dessa utmaningar och den relativt låga framgången med att så fransk dragon från frön, föredrar många trädgårdsmästare att köpa färdiga plantor från plantskolor eller trädgårdscenter. Det är oftast en mer pålitlig metod för att odla denna ört.
Mjärden
Skulle aldrig odla dragon, då det är en "hatkrydda" för mig, mår illa bara jag känner lukten. -fear-.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon