johsel81
Vi vill plantera häck längs tomtgränsen vid en del av vår tomt där det idag inte finns annat än staket, vilket ger en kal känsla. Vi har också ett stig precis utanför staketet vilket gör att vi gärna vill ha lite insynsskydd. Tomten sluttar lite från huset och ner mot övre hörnan ( se bild). Jag har länge varit i dessa tankar men väldigt svårt att välja vilken typ av häck vi ska ha. Eftersom denna delen av tomten angränsar till skog, vill vi gärna ha lite friväxande häck och inte så stram. Men ändå lite inramat så det inte blir glest.

Här är de alternativ vi diskuterat:

1. Sammanhängande häck av exempelvis vintergrön liguster eller bok. Kan man låta dessa bli mer friväxande eller ser det konstigt ut?
2. Blandhäck av exempelvis fläder, syren, rysk kornell, häggmispel (risk för mjöldagg?), bambu. Blir det plottrigt och kanske glest på vissa ställen? Väldigt lång raksträcka där stora buskage inte funkar överallt eftersom det smalnar av.
3. Plantera liguster längs tomtgränsen + fläder innanför ligustern i hörnan och eventuellt syren sidan om flädern. Blir det onödigt att plantera både och? Tänker att man får en sammanhängande känsla samtidigt som man har lite mer vildvuxet buskage på vissa ställen.

Hur hade ni gjort? Vad talar för eller emot de olika alternativen? Kan tillägga att det är ganska mycket skugga på en del av sträckan. Sol några timmar mitt på dagen.

Några andra förslag eller idéer? Tacksam för all input jag kan få smile.gif
johsel81
Ingen som vill dela lite tankar och idéer? smile.gif
Huggorm
Jag är absolut ingen expert på häckar men att plantera häck i skugga är inte enkelt. Den vill helt enkelt inte bli tät, plantorna sträcker sig efter ljuset. Bok kan fungera, men knappast som friväxande eftersom det blir 30m höga träd då.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon