Full version: Allé av äppelträd
staffsan
Hej!

Jag har köpt 10 st 2-åriga vildaplar, alltså riktig malus sylvestris, och tänkte använda 6 eller 8 av dem till en allé på vägen som går in på vår tomt. Jag vill i första hand få en tät och lummig allé som blommar vackert på försommaren, men gärna frukt att göra cider och annat trevligt av också. De kommer stå i full sol i bra jord.

Jag Vill ha dem så nära varandra det absolut går, för att skapa effekten av en tät allé, nästan som en tunnel. Läser man om kronbredd på vildaplar varierar svaren mellan 4 till 10 meter, så jag blir fundersam. Avståndet över vägen blir cirka 6 meter. Vilket är det minsta acceptabla avståndet ni skulle rekommendera att sätta dem från varandra längs vägen? Helst hade jag velat sätta dem kanske 4-5 meter från varandra.

Mvh
Staffsan
staffsan
Bump!
Huggorm
Att sätta dom med 4-5 meters mellanrum blir säkert bra, men det kommer ta många år innan kronorna växer ihop med varandra och du får tunneleffekten
staffsan
Tack för svar!

Man kanske kan hjälpa dem på traven med lite ko- eller hönsgödsel? smile.gif
Gunilla T
Att gödsla lagom är bra, att gödsla för mycket kan skada växterna. Jämför med människan, vi växer inte mer på höjden för att vi äter fler kalorier, däremot drabbas vi av skadlig fetma med diverse följdsjukdomar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon