tove77
Har sen ca 10 år ett Aroma äppelträd och som aldrig börjat växa ordentligt. Huvudstammen dog efter haren varit framme. Och den tjockaste kvarvarande grenen klipptes nyligen av misstag bort.. Mager jord i vår trakt.

Kan man rädda det och hur? Se bif. bilder.

tack på förhand!


[attachment=89389:IMG_6276.jpg]
[attachment=89390:IMG_6277.jpg]
Gunilla T
Ser ut som det är grundstammen som Aroma är ympad på som bildat skott. Det är inget Aroma träd längre, det är nog borta. Skotten som kommer från grundstammen är inget att behålla.

Om marken är dålig, vilket den ofta är bör man jordförbättra innan planteringen. Sedan bör man hålla ogräsfritt under trädet så det inte tvingas konkurrera med all annan växtlighet.
Mjärden
Jag kan inget om äppelodling men om det är som G T säger är det väl inget att be för utan gräva upp trädet och köpa ett nytt Aromaträd. Om det nya trädet skall planteras på samma plats eller på en ny plats kan du rådgöra med säljaren.
tove77
ok tack för svar! får skaffa nytt aromaträd då.
snofsan
Man brukar byta jorden om man sätter ett nytt träd där ett gammalt har stått. Det har med näringen i jorden att göra. Jag hade köpt en säck kogödsel och blandat i jorden 50/50 för en bra start för ett nytt träd.

Ett hönsnät runt stammen hindrar harar att kalasa på barken.

Och första året får man vattna regelbundet.
tove77
Hej igen forumet!

Vi köpte nytt träd på handelsträdgård men det slår mig nu att rotknölen(?) ser likadant ut som det träd vi haft problem med, att det inte växer, dvs. huvudstammen är avsågad. Se bild nedan och jämför med dem i första inlägget. Eller är det nya friskt och helt normalt..?

[attachment=89440:61124521...76270FC1.jpg]
[attachment=89441:IMG_6291_2.jpg]
Huggorm
Huvudstammen är avsågad för att den inte ger goda äpplen. Istället har man ympat dit någon annan sort som har bättre frukt. Så det ser normalt ut, även om man ofta ympar äpple lite högre upp.
snofsan
Ett tips. Näta in stammen genast när du planterat. Jag ser harar hoppa omkring varje dag. Skåning.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon