Full version: Odlarlust
Mjärden
Att ha en kolonilott har många plusvärden; odla egna giftfria grönsaker, arbetet ger motion med hälsostärkande utevistelse, social kontakt med andra odlare, möjlighet att testa olika odlingsmetoder eller kort sagt uppleva friheten att själv få bestämma över en egen jordplätt.Jag har haft kolonilott sedan 1994 och har haft området som ett "andra hem" under sommaren och ibland har jag tagit en runda dit bara för sociala utbytet.
Jag har aldrig haft det perfekt och helt ogräsfritt i min lott och lite av min förebild har varit "jordbrukardottern" som hade lott under några år. Inte hade hon det perfekt, men fick likaväl goda odlingsresultat. Jag har heller aldrig haft några åsikter om andras odlingar, men om någon frågat har jag givetvis svarat efter bästa förmåga.Jag sitter med i styrelsen sedan att par år sedan och där sitter även en odlare, som är pedant och inte har ett ogrässtrå i sin lott. Det får han gärna ha, men han har börjat driva åsikten att styrelsen skall börja ställa krav på odlarna att de måste hålla lika god ordning som han har.En ny odlare, som är väldigt duktig men inte haft några åsikter om andra, yttrade att vi borde styra upp odlingarna och lära de nya odlarna hur man sköter sina land.Jag har en motsatt åsikt, som tycker att hur man odlar i sina lotter är inget som styrelsen skall lägga sig i och det då bara kommer att leda till en otrevlig stämning på området.Tar man friheten från odlarna, tar man även bort en drivkraft för att ha en kolonilott.
Gossen Ruda
Det bästa är om varje lottägre sköter sitt. Fast om lotterna är direkt misskötta och sprider ogräs är det dags att säga till.
Gunilla T
Jag har aldrig haft någon odlingslott men jag förstår att det är olika viljor som måste samsas. Jag tycker att du har rätt, man bör nog vara lite generös mot nya odlare och inte sätta sina egna krav att gälla för hela kollektivet, det kan lätt ta bort all glädje med odling.

Men någonstans måste ju gränsen sättas, att missköta sin lott som då kan drabba andra på ett negativt sätt med t.ex. ogrässpridning är inte okej.
Mjärden
Jag kan hålla med om att om det är något som kan spridas till andra lotter bör man hålla efter det tex maskrosor, rabarberstockar, lupiner eller likande. Jag går alltid en omgång och gräver upp maskrosor varje vår,klipper ner mina två lupiner direkt efter blomning. Lägger inte kirskål, åkervinda eller sjuka grödor i komposten, men i övrigt det som inte påverkar andra anser jag är min privatsak och inget som andra behöver lägga sig i.
Mjärden
Fast just nu har jag tappat all odlarglädje pga en händelse på koloniområdet, återstår att se om den kan komma tillbaka eller om jag lägger ner odlandet till nästa år.
Stefan A
Låter spännande -- berätta!
Mjärden
CITAT (Stefan A @ 23-06-2020, 08:55) *
Låter spännande -- berätta!

Jag kan tyvärr inte gå ut med någon information om vad som händer på området, innan jag vet om vad som ligger bakom. Händelserna kan ha en naturlig förklaring, även om det känns obehagligt för mig just nu.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon