Full version: Sätt vitlök
Skrollan_5
Hej har precis köpt vitlök och undrar nu om jag kan planera ner den i vårt växthus, de blir i marken i så fall. Går de?
Åsa, mälardalen zon 2
Vitlök trivs inte i växthus och den kan du odla långt upp i landet utan några problem. Den vill planteras mycket näringsrikt och ej i för blöt jord. Vitlök planteras mycket sent på hösten det får inte vara varmare än +7C i marken här i stockholmstrakten har jag ofta planterat i november
Skrollan_5
Jag bor i Gävleborgs län när kan vi plantera? Kan jag sätta upp palkrage och gräva upp gjord å på med mer gjor å götsel?
Åsa, mälardalen zon 2
Jag vet inte hur varmt ni har det men här i stockholm har vi ovanligt varmt för årstiden så kanske går det inte att sätta förrän i månadsskiftet nov-dec här. Du kan ta temperaturen på jorden på morgonen så ser du hur varmt det är. Nått år hann översta delen av marken frysa lite så jag fick spetta ner lökarna men det gick bra det med. Och ja du kan sätta vitlök i pallkragen, och gödsla och gräva iordning nu så allt är klart när det är dags plantera
masa
All vitlök måste ha kyla för att det skall bildas klyftor. De flesta typer av vitlök tål mycket väl tjäle i jorden, vissa typer kräver en lång period av frusen jord för att bilda ordentligt med klyftor. Det har faktiskt varit för varmt de senaste vintrarna för Porcelain- och Marbled Purple Stripe-vitlökar. Det blir ofta bara 2 klyftor, ibland bara en. Men Silverskin- och Creole-vitlökar trivs inte så bra om det blir tjäle i jorden. Dessa typer ger bäst skörd om de planteras tidigt på våren.
Hursomhelst, växthus är ingen lämplig plats för odling av vitlök.
Jag brukar säga att man skall höstplantera vitlök 3-4 veckor innan det blir tjäle i backen.
Mjärden
Bättre sent än för tidigt. Ett år satte jag i oktober och det var ovanligt varmt den hösten och vitlöken började växa, vilket inte var bra sen när vintern kom. Ett år satte jag precis i början av december och det funkade bra. Kalla och varma perioder brukar upprepa sig månad för månad och just nu är det lite kallare även om solen tittar fram. Skulle tro att det efter denna period slår om till för hösten varmare väder, då det kan blir så att jag får vänta till en bit in i november innan jag sätter vitlöken. Ett tips är att titta på 10-dygnsprognoser med reservation att man inte vet hur vädret utvecklar sig efter perioden.
Jag brukar täcka över min vitlök med torkat "växtris" från komposten - rätt eller fel med det har funkat för mig. Min tanke är att det skall skydda på våren, när de börjat titta upp och det kommer ett bakslag av vintern.
Förra året "fuskade" jag och i stället för sättlök från blomsteraffären satte jag ekologisk lök från ICA och jag fick bra skörd i år likaväl.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon