M@sse
Hej,
Våran gräsmatta och buskar har invaderats av svampar, de är många, växer snabbt och ser jätteäckligt ut. Någon som vet vad det är för nåt och hur man tänkas utrota dem?

Tack!
Gunilla T
Hösten är svamparnas tid, då är det tillräckligt fuktigt i marken för att de skall kunna bilda fruktkroppar och det är vad du ser av dem. Annars är jorden full av svamptrådar och de har en stor biologisk funktion eftersom många växter lever i symbios med svamparna. Den synliga fruktkroppen är en ytterst liten del av svampen.

De flesta svampar är nödvändiga för växtligheten och lever på dött organiskt material, fäller du ett träd kan du räkna med att det dyker upp svamp som lever på de döda rötterna. Sedan finns det ett fåtal svampar som ger sig på levande material och sådana vill vi inte ha i trädgården.

Tycker du det är äckligt så plocka bort dem, de är hur som helst borta inom kort. Du kan inte utrota dem, jorden är full av svamprötter och skall så vara.
M@sse
Tack Gunilla för snabbt svar! Har aldrig fått sån här svampinvasion förr så därför blev jag inte undrande till det hela. Det är bara till att ta bort krattan och ta bort det då mao, men skönt att få veta att det inte är till ondo för resten av växtligheten. En hel vetenskap det här ju. smile.gif
Gossen Ruda
Som Gunilla skriver finns det en del svampar som inte nöjer sig med att vara saprofyter utan ger sig på och dödar andra växter, t.ex. honungsskivling. Detta är dock inte honungsskivling.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon