Full version: Oxelhäck
Xelma
Vi och vår granne tänker beskära en oxelhäck helt, den är kal 1 meter nertill. Den står på deras sida och de vill inte kapa förrän efter bladfällningen pga att det blir "mindre att slänga". Men det är väl inte bra att kapa så sent?

/Jenny
zon 1
kerstine
Under sommaren så putsar man ju mest häcken för att ta grovjobbet på vårvintern. I februari-mars är en bra tid att föryngringsbeskära häckar. Det är i alla fall min erfarenhet. Själv har jag en rätt nysatt oxelhäck som jag varit noggrann med att skära ner varje vårvinter, så nu är den faktiskt väl förgrenad även nertill rolleyes.gif
Sommartorparn
En försiktig fråga: tillhör inte oxel de häckplantor som inte ska beskäras i höjd förrän de har nått önskad höjd? (liksom bok och avenbok). För att få den tät klipper man in sidogrenarna.
KURT
CITAT (Sommartorparn @ 16-09-2004, 09:39)
En försiktig fråga: tillhör inte oxel de häckplantor som inte ska beskäras i höjd förrän de har nått önskad höjd? (liksom bok och avenbok). För att få den tät klipper man in sidogrenarna.

För oxelhäck kan man välja om man vill ha en genomgående stam (då toppar man inte förrän den nått önskad höjd) eller så toppar man tidigare och låter den förgrena sig.
Xelma
Det är konstigt om oxel kan bli tät om man tar in sidogrenarna.

Tanten som hade vårt hus innan tog bort alla grenar nertill för att "slippa löven på hösten" enl grannen. (Konstigt eftersom det finns 9 äppleträd, 1 päron, 1 körsbär, 1 jättestor björk, mängder av syrén, schersmin, fläder, paradisbuske samt en lind som nog fällde mer än den 30 m långa häcken... blink.gif ) Så häcken är helt kal på vår sida som är söderut. Den behöver radikalt beskäras, där verkar inte kunna komma något om vi bara tar in sidogrenarna, vilka knappt finns.
Sommartorparn
CITAT (Xelma @ 16-09-2004, 11:40)
Det är konstigt om oxel kan bli tät om man tar in sidogrenarna.

Det där med att beskära sidogrenar för att göra den tät gäller nog unga häckar och om man vill ha den med en genomgående huvudstam (se Kurts svar ovan)
Cilla
Vill man föryngra oxel eller få den tätare är det bättre med vårvinterbeskärning. Vill man få den gles eller minska ned den är det en bra tid i juli-september. Beskär man på hösten efter bladfällningen kan det bli mycket lite löv över huvud taget, även nästa år. Det tar tid för den att komma igång och kanske orkar den bara skjuta några spret nästa vår.
kerstine
Låter man oxeln få en genomgående stam blir den garanterat gles nedtill. Oxeln får ett väldigt fint och lite knotigt grenverk om man beskär den kontinuerligt från att den är ung. På vintern mot snön ser det nästan ut som ett spetsverk wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon