Julle
Hur tätt kan man sätta pelaräpplen? Vilka sorter är goda och sjukdomsresistenta? Jag har hört att de flesta pelaräpplena mest är till för prydnad, men jag vill ha dem som bruksträd.

Tack, Juliet
Hannele
Så tätt du vill - två i samma hål, om du önskar.
Nja, för tätt, så blir det sämre med frukt.
Det blir ca halv meter brett.
(I böckerna överdrivs det ofta - enligt alla gamla råd
skulle vi ha plats för ett träd i trädgården...)

Fråga i affären, det ska finnas goda ätbara sorter också.
Varför inte spaljéäpple?
Eller välj ett träd med svagväxande grundstam (M26) och forma själv?
Cilla
Håkan Svensson på Julita genbank vet vilka pelaräpplen som är bra och dåliga, men som Hannele säger kan man testa och helt enkelt plocka bort de man inte gillar. De får frukt ganska snabbt.

Man kan plantera dem tätt om man har god jord och kan ta att de inte blir så höga och ståtliga. Jag har sett lyckade pelaräppleodlingar med 3 meter mellan träden.

Som alternativ kan man plantera äppleträd satta på svagväxande grundstam och beskära dem som kordonger, raka eller lutande. Man kan också plantera äppelträd som man beskär som tvådimensionella stora spaljeer med grenar 90 grader från stammen som man binder ihop från träd till träd. Kräver mer arbete men kan bli tjusigt och ge mycket frukt på liten yta.

Äppelträd som bli små som kronträd, eller som man vill ha som spaljéer, kordonger, häckar finns i välsorterade handlar men man kan också beställa dem från de flesta trädgårdsbutiker. De är ympade på det som kallas svagväxande grundstam (rot).

En härdig svagväxande grundstam är B491 för äpple. M26 tål inte tjäle lika bra men kan planteras intill husvägg etc i varmare zoner. M9 är en mycket köldkänslig grundstam.

De som är satta på svagväxande grundstam liksom pelarträd lever inte lika länge som andra. 20 år är en vanlig livslängd. De vanligaste äppelträd vi köper i handeln idag är satta på A2 grundstam som lever ca 40-50 år. Vill man ha ett långlivat äppelträd bör man beställa ett som är satt på fröstam. Dessa kan bli flera hundra år. Men då blir de stora och präktiga också!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon