MoniqueÖ
Vi rullade ut gräsmatta förra våren (2004) och den gladde oss väldeliga under hela sommaren. Vi klippte den varje vecka och krattade nogsamt upp allt gräsklipp.

Men framåt hösten verkade den slokna och nu ser det mest ut som om det vore totaldött och brunt. Ingen annan gräsmatta i kvarteret ser likadan ut som vår. T o m rullskarvarna börjar titta fram!

Läget är halvskuggigt och endast solbelyst ett par timmar var dag. Den del som får mest sol, den som inte finns under träden, ser bättre ut men ändå inte perfekt som grannens. Det var god jordmån under som grävdes om och fick lite gödseltillägg före utrullning. Underarbetet gjordes noggrant.

Kan det räcka med att lufta gräsmattan, toppdressa och sen så på med skuggplandning? Framåt våren såklart.

/Q
Åsa, mälardalen zon 2
Det finns många olika sorters gräs och de brukar reagera lite olika inför vintern, fick ni reda på vilka grässorter det fanns i gräsmattan när ni köpte den? Jag tror inte du måste så så mycket nytt gräs i vår (kanske bara där det är som mest skuggigt), gräs brukar oftast klara vintern så länge man använt grässorter som är härdiga i sverige. Gräsmattor ser inte skojiga ut just nu gräs brukar bli ganska brunt (men mossan brukar hålla sig grön).



Hur kort har ni klippt gräsmattan under sommaren?

(+du måste inte kratta upp gräsklippet, så länge som det inte ligger stora sjok med gräsklipp så mår gräsmattan bara bra ifall man låter gräsklippet vara kvar, det tillför näring och mullämnen)
MoniqueÖ
Vi köpte rullarna fr Gräscenter och de innehåller väl de vanliga sorterna gräs. Men det växte så förbenat! Regnet gjorde naturligtvis sitt till... smile.gif så om vi har låtit det ligga hade gräset under ruttnat!

Vi klippte det löpande under sommaren ner till sådär en 6 cm och sista gången i november (innan snön) något kortare typ 4 cm.

Upptäckte oxå att vår trappstädare hällde ut skurvatten på gräsmattan i somras! och just där är det en stor svart fläck! Tror inte var så nyttigt så jag fick honom att sluta med detta oskick... ohmy.gif

Men det verkar som om mattan inte riktigt hämtat sig efter sommarens regnande och framförallt höstens påverkan.

Men du tror att det kanske klarar sig ändå? Och att vi bara behöver så in där det är som värst!?

/Q
Åsa, mälardalen zon 2
Oj november låter sent för en sista klippning i stockholmstrakten, (det gör inget om gräset är runt 10cm när kylan kommer, det gamla gräset skyddar mot kylan).

Men jag tror gräset klarar sig gräs brukar klara det mesta och har det dött på någon fläck kan man ju så där, annars så brukar fläckarna växa ihop såsmåningom, gräs revar sig ju oftast.
MoniqueÖ
Sorry, det var 2003 som vi hade sista städdagen i november. Förra året var det 17 oktober. Men i vilket fall, gräsklipparen står fortfarande på 40 mm och det måste vara från den gången.

Men det var en mild höst, var det inte? Och gräsmattan såg trist ut innan klippningen...Hmmm... wacko.gif. Åsa, jag litar på dig och avvaktar. Men kanske inhandlar gräsfrön för skugga iaf. Så vi har hemma!

Behöver vi toppdressa där vi skall så in? Eller vad tror du eller någon annan?

/Q
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon