Det går säkert bra att så från vilda buskar (eller ta sticklingar), också impecta säljer frö. Med frö vet man ju inte hur mycket bär man får och kvaliten på dem. Men många (de flesta?) verkar ju faktiskt ha havtorn som prydnadsbuske.
Visst kan man göra annat än sylt/marmelad av havtorns bär, från finland kommer dessa recept: (
verkligen fantasifullt!)
http://www.marthaforbundet.fi/barrecept.htmlHAVTORN
HAVTORNSGRÖT
(6-8 pers.)
1½ liter vatten + havtornssaft
2 ¼ dl mannagryn
1-2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda saft och vatten och låt det koka upp. Tillsätt mannagrynen och låt koka i tio minuter. Smaksätt med socker och vaniljsocker. Vispa tills gröten blir ljus och pösig.
HAVTORNSPARFAIT
½ dl havtornssaft
2 äggulor
½ dl socker
2 dl vispgrädde
gul, grön och röd livsmedelsfärg
vit och mörk choklad
mandelmassa
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa över vattenbad till ca + 50 grader. Vispa kallt till ca + 25 grader. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten, tillsätt havtornssaften och eventuellt litet gul- och röd livsmedelsfärg. Lägg i timbalformar, ställ dem i frysen så att de stelnar.
Garnityr:
Smält chokladen, spritsa kvistar och lägg i kylen så att chokladen stelnar. Färga mandelmassan grannorange och forma små bär. Färga mandelmassa grön och gör avlånga smala blad. Smält choklad och spritsa konturer av fjärilsvingar, låt stelna. Spritsa små prickar på vingarna av smält, mörk choklad. Vik ett papper som ett V och spritsa den mörka chokladen i V:et som kropp och spröt. Stick ner vingarna i chokladen och låt stelna. Vispa litet grädde. Stjälp upp parfaiten och lägg kvisten på fatet. Lägg bladen vid kvistarna och bären i små klungor vid kviständarna. Spritsa en liten klick vispgrädde ovanpå parfaiten och lägg fjärilen överst.
HAVTORNSSORBET
PÅ BÄDD AV HONUNGSMARINERADE TRANBÄR OCH BLÅBÄR
(8 port)
7 dl vatten
6 dl socker
5 dl havtornssaft
saft av två citroner
1 msk Triple Sec
4 äggvitor
Marinerade bär:
1 liter tranbär
1 liter blåbär
1 dl honung
lite vatten
färsk citronmeliss
Koka upp vatten och socker och låt kallna. Blanda i havtornssaften, citronsaften och Triple Sec. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen i ca 4 timmar. Efter halva frysningstiden vispas äggvitorna upp och blandas i. Fryser man i en form ska man vispa upp smeten då och då tills den stelnar. Mosa tranbären och blåbären lätt med en gaffel. Sila av spadet och spara detta. Rör ut honungen med lite vatten så att den blir flytande. Häll honungen över bären och låt dem stå kallt i ett dygn. Vid serveringen läggs bären som en bädd med en kula sorbet ovanpå, lite bärsaft läggs runt sorbeten och man garnerar förslagsvis med blad av färsk citronmeliss.
UGNSFISK I HAVTORNSSÅS
400 g färsk eller djupfryst fisk
½ dl dill
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
en nypa citronpeppar
1 dl havtornssaft
Lägg fiskfiléerna i en ugnsform och strö på finklippt dill. Blanda crème fraiche, salt, citronpeppar och havtornssaft och häll blandningen över filéerna. Grädda i ugnen i 200 grader ca 35-40 minuter.
KOTLETTER I HAVTORNSSÅS
4 griskotletter
½ tsk salt
½ msk senap
1 msk ketchup
½ tsk paprikapulver
¼ tsk vitpeppar
Buljong:
2 dl köttbuljong
2 msk ketchup
1 dl grädde
3 msk havtornssaft
Blanda salt, senap, ketchup och kryddorna. Bestryk kotletterna på båda sidorna med blandningen. Lägg dem i en smord ugnsform. Häll buljongen över dem och grädda i 200 grader ca 30 minuter. Häll över spad på kotletterna nu och då under gräddningen.
HAVTORN-OSTTÅRTA
(utan ugn)
Botten:
100 g grahamkex
35 g smält margarin
Fyllning:
1 ½ dl havtornssaft
100 g Hovi ost
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl grädde
Beklä en 2 liters jämnbottnad form med bakplåtspapper. Blanda det smälta margarinet och de smulade kexen till en massa och bred ut massan på formens botten. Vispa äggvitorna till skum. Vispa också grädden. Blanda socker, äggulorna, osten och havtornssaften till en jämn blandning. Kombinera sinsemellan de vispade äggvitorna, vispgrädden och havtornsblandningen. Häll smeten på kexsmulorna och frys ner.
GLUTENFRI KAKA
200 g smör
2 dl socker
3 ägg
2½ dl potatismjöl
1 dl glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
1 pkt florsocker
5 msk havtornssaft
på ytan mandelspån
Vispa smör och socker till skum. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig vispning. Blanda mjölen, bakpulvret och vaniljsockret och sikta ner det i smeten. Lägg smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader ca 1 timme. Blanda havtornssaften och pudersockret och bred ut över den svala kakan.
HAVTORNSMILKSHAKE”
3 msk havtornssaft
2 msk honung
saft av en apelsin
saft av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
½ liter mjölk
¼ liter vaniljglass
(1 banan)
Mät upp saften, honungen och vaniljsockret i en skål och blanda. Tillsätt glassen i kuber och vispa med en mixer. ( om du inte har glass så tillsätter du en skivad banan). Vispa ner mjölken.
HAVTORNSGELÉ PÅ SYLTSOCKER
2 dl havtornssaft
2 dl syltsocker
Hetta upp saften och rör försiktigt ner lite socker i taget. Minska på värmen när blandningen börjar koka. Koka upp i 10 minuter och rör försiktigt om nu och då. Låt svalna i 30 minuter och rör ytterligare om ett par gånger. Fördela det i små burkar och förvara kallt.
HAVTORNSGELÉ PÅ GELÉSOCKER
3 dl vatten
1½ dl gelésocker
1 dl havtornssaft
Koka upp vattnet och tillsätt sockret och koka upp på nytt. Tag kastrullen bort från spisen och tillsätt saften. Det stelnar snabbt. Passar bra som fyllning till kakor och rulltårtor.
PUMPA-HAVTORNSGELÉ
1½ liter riven pumpa
1 dl vatten
1½ dl havtornssaft
700 g ( 9 dl) syltsocker
Lägg vattnet och den rivna pumpan i en kastrull och koka i ca 45 minuter. Tillsätt saften och sockret och koka i ytterligare 10 minuter. Låt svalna och lägg på burk. Man kan använda mera havtornssaft om man vill.
MANDEL-HAVTORNSTÅRTA
2½ dl vetemjöl
¾ dl socker
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
50 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ägg
100 g mandel
havtornssaft
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk havtornssaft
Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Tillsätt det mjuka margarinet och ägget. Bred ut smeten i en smord rund kakform. Vispa fettet och sockret till skum, tillsätt äggen ett i sänder. Tillsätt den finhackade mandeln och smaksätt med en aning havtornssaft. Bred ut fyllningen i formen och grädda i 200 grader 25-30 minuter. Gör av florsockret och havtornssaften en jämn kräm och spritsa ränder på den svala kakan.
HAVTORNSKRÄM I SKIKT
Havtornskräm:
½ liter vatten
1 dl havtornssaft
3 msk potatismjöl
1 dl socker
Majskräm:
½ liter mjölk
1 ägg
½ dl maizenamjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjölk, ägg och maizenamjölet i en kastrull. Hetta upp under omrörning och koka ett par minuter. Smaksätt med socker och vaniljsocker. Häll krämen i en skål och låt svalna. Tillred havtornskrämen på samma sätt som maizenakrämen. Häll den på den andra och strö lite socker på ytan.
HAVTORNSSTRÖMMING
400 g strömmingsfiléer
½ tsk salt
1 tsk citronpeppar
½ dl dill
1 lök
½ dl grädde
½ dl vatten
1 dl havtornssaft
Tag bort ryggraden på filéerna. Finfördela löken. Bred ut filéerna på arbetsbordet med skinnet neråt och strö på dem kryddorna samt dill och lök. Rulla ihop dem till rullar och lägg dem i en kastrull. Häll på blandningen av grädde, vatten och havtornssaft. Låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Man kan tillreda rätten i ugn i 200 grader ca 20 minuter eller i mikrovågsugn på full effekt 9-10 minuter.
HAVTORNSMOUSSE
(5 port.)
Mousse:
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl outspädd havtornssaft
¾ dl vatten
4 tsk gelatinpulver
Sås:
1 dl outspädd havtornssaft
1½ dl vatten
1 dl socker
2 tsk potatismjöl
½ dl vatten
Garnering:
1 dl vispgrädde
havtornsbär
citronmeliss
ev. choklad
Vispa grädden lätt och tillsätt ½ dl socker samt vaniljsocker. Rör försiktigt ner havtornssaften samt resten av sockret Hetta upp vattnet och tillsätt gelatinpulvret. Rör om tills det löst upp sig och rör ner gelatinet i blandningen. Vattenskölj en form och häll i blandningen. Låt stelna i kylskåp ca 6 timmar. Blanda saften, vattnet och sockret i en kastrull och koka upp. Gör en toppredning av potatismjölet och vattnet. Låt såsen kallna.
GLUTENFRI ÄPPELPIROG
Sockerfri, glutenfri, laktosfattig
200 g laktosfattigt margarin
1½ dl fruktsocker
3 ägg
1 ¾ dl potatismjöl
1 ¼ dl glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
Fyllning:
äppelskivor
1 brk hyla gräddfil
2 ägg
1 dl fruktsocker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl havtornssaft
Vispa margarin och fruktsocker pösigt, tillsätt äggen ett i sänder under omrörning. Blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner det i smeten. Häll smeten i en kakform och grädda i 175 grader i 15 minuter. Rada på äppelskivorna. Blanda gräddfil, ägg, socker och havtornssaften och häll över äppelskivorna. Grädda ännu tills ytan är vackert brun.