Full version: Kiwi-planta
Rossi
Vi köpte idag en Kiwi-planta på Weibulls. De sa att den plantan skulle klara av att föröka sig själv så att vi inte behövde en hanblomma och en honblomma.

Är det någon som har lyckats med Kiwi-planta någon gång och fått Kiwi-frukter som går att äta? Hur ska den skötas? Jag tänkte sätta ut den i växthuset när det blir lite varmare.
Åsa, mälardalen zon 2
Kiwi brukar bli STORA plantor men annars så brukar de inte kräva så mycket skötsel. Kiwi blöder lätt om man klipper den under våren så måste man minska ner den i storlek så är bästa tiden under JAS.

Det finns flera sorter som säljs som självfertila men man får större skördar ifall man sätter till en hanplanta till någon av de självfertila sorterna. Ca 3-4år brukar det ta innan en nyplanterad planta producerar frukt.


I skåne i zon 1 finns det ingen anledning att ha växten i växthus, vanlig kiwi (sån stor kiwi man hittar i matbutiken) är härdig i zon 1-2 så sätt den ute i trädgården istället någonstans där den kan klättra. På lantbruksuniveritetet i Alnarp(skåne zon 1) växte det riktigt stora kiwiplantor tyvärr satt frukten alldeles för högt upp på väggen, man skulle behövt stege så jag lyckades aldrig provsmaka någon.
Rossi
Tack för svar! Jaså minnsann, den är härdig här nere i Skåne. Ja, om den klarar sig i Alnarp så borde den verkligen klara sig hemma hos oss också.

Det ska bli spännande att se om det så småningom blir några frukter. För tillfället är det en rätt liten planta ... Vi köpte den i en sån där kartong som de säljer bl.a. Änglatrumpeter i om du förstår vad jag menar.
Susanna
Jag har två kiwiplantor ute på friland i trädgården. De står ganska oskyddat, mitt i blåsten som ofta drar fram. Inte brukar jag skydda dem på vintern heller (annat än mot harar). De är 4 år gamla och växer så det knakar. Mitt växtstöd som är 2 meter högt har visat sig vara för litet. Däremot har de inte blommat ännu, hoppas att de händer i år. I växthus kan jag tänka mig att plantorna bli gigantiska! Du kan nog sätta den ute utan problem!
impalababe
Läst lite här och OJ, har drivit upp kiwi från kärnor så har 3 plantor men bor i lägenhet =O.
Med en stor kruka ,kan man kanske ha den på balkongen året runt???
Bor på Gotland.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon