Full version: Enträd
birban
Vi har haft många enar i trädgården men nästan alla är bruna nu, vad kan detta bero på? De står soligt så det borde inte vara problemet. Alla står inte heller på samma ställe. Är det bara att såga ner dem?
Cilla
Detta låter som torkskador. Om inte hela enarna torkat så att grenarna dött (skrapa på barken med nageln för att kolla) - lyckra jorden 1-2 meter från stammen och utåt och vattna med stril över en natt.
Jscah
Själv har vi massor av enar på vår tomt. I våras upptäckte vi med förskräckelse att de var helt bruna. Med närmare undersökning upptäckte vi att de flesta andra enar runt om landskapet också var bruna, alltså inte endast de i VÅR trädgård. Detta kändes lite bättre och vi lät naturen ha sin gång (regn). Idag ser det mycket bättre ut.

Alltså... jag tror inte du skall oroa dig. De tar sig när det regnar lite.
karjo
Det finns en svamp som heter hornrost (Gymnosporangium juniperinum) som angriper enar. Hornrosten har orangefärgade geleaktiga fruktkroppar som sitter på stammen eller på grenarna. Enarna blir rostfärgarde/gula, tappar barren och kan eventuellt dö. Kan det vara detta som drabbat dig?
unsure.gif

Svampen är "perenn" och kan finnas kvar länge på en individ. En del enar kan repa sig. Större enar har störst chans att klara sig, de mindre dör oftast. För att bli av med den måste man nog ta bort angripna delar eller hoppas på en riktigt kall vinter...
sad.gif

Här där jag bor (södra östergötland) finns den på ganska många ställen och sprider sig tydligen också (enligt artikel i tidningen tidigare i våras).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon