Full version: Tomat-röta?
Lofvet
Hej alla!

Efter att ha klarat den första attacken på min tomatodling så är det dags igen.

Första attacken var nån slags mögel... och det fina vädret verkade ha stoppat mögelspridningen helt och hållet. Möjligtvis hjälpte också min behandling av BINAB T till att stoppa upp det.

Nu är det dock dags igen, jag har fått nån slags tomatröta. Mina omogna/gröna tomater börjar ruttna och detta verkar sprida sig hur fort som helst i växthuset.

De senaste två veckorna har det ju absolut inte varit för fuktigt och det har varit varmt och soligt.

Se följande bilder:

BILD 1

http://www.lofvet.com/p/sjuka_tomater1.jpg


BILD 2

http://www.lofvet.com/p/sjuka_tomater2.jpg

Alla snabba tips på hur man kan stoppa detta mottages tacksamt ;-)
Maggan H
Det liknar mina, var nog pistillröta. Se inlägget i sjukdomar och skadedjur
Åsa, mälardalen zon 2
Japp ser ut som pistillröta som ofta beror på ojämnt odlingsklimat (+olika sorter drabbas olika hårt) så det är iallafall ingenting som smittar.
Lofvet
Åsa, i ditt inläggssvar till Maggan skrev du också Kalciumbrist... kan man förebygga detta genom att skicka i lite kalk i sina krukor måntro?

Jag som tyckte att jag hade så himla fint klimat nu....med fläkt dygnet runt... öppen dörr hela dagen + tre stora auto-ruto. På natten har jag dörren på glänt..... Samt att jag vattnar på morgonen.... ALDRIG på kvällen.... stön... fasiken vad man sliter... och så avlöser problemen varandra ;-(
Åsa, mälardalen zon 2
Det är svårt att hålla jämnt klimat i ett hobbyväxthus även om man gör allt man kan, man kan ju även testa kalka men i år är det nog för sent trädgårdskalken som finns i vanliga handeln brukar behöva några månader på sig i marken innan den kan tas upp av växtrötterna.

Med tanke på att olika sorter drabbas olika lätt så kan man även testa många olika sorter och sedan välja att odla de sorter som inte verkar drabbas så lätt. (dansk export funkar inte hos mig den har bara fått pistillröta, numera odlar jag mest körsbärstomater av olika slag och de sorterna jag valt där verkar inte få pistillröta så lätt)
Lofvet
Hos mig verkar det vara mina Bloody Butcher som råkat värt ut med pistillrötan. Synd, för den är ju extra tidig. Jag tycker det är kul att ha ett antal olika sorter som morgnar under olika perioder.
Lilla Selma
Jag har haft pistillröta förr om åren, men sedan jag började tillföra benmjöl har det inte dykt upp igen, som tur är! Det är läskigt och ledsamt...

/Selma
Maggan H
Sen jag drog ner på vattningen har mitt angrepp minskat betydligt. Så det har nog o göra med det med.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon