Tinaochdag
Hej,
Vi har ett gammal sekelskifteshus som gränsar mot en åker som skall bebyggas. Skulle vilja få till ett insynsskydd men det är ca 100 meter som saknar buskar/träd och pengar är en bristvara.

Har någon tips på vad man kan göra? Tänker mig olika träd och buskar (gärna blommande) så det blir liv och variation. Går det att hitta sånt man kan flytta? Sticklingar? Men det kanske tar evigheter innan det blir något? Vad är billigt och som växer relativt snabbt? Etc.


MVH Tina
RibesRubusVitis
Det framgår inte var ni bor, men i våra trakter kan man plocka obegränsade mängder av pilkäppar gratis när kommuner (och bönder) beskär sina träd. De slår garanterat rot och kan göras stora redan från början. Inte blommigt så det stör, men ett snabbt och billigt insynsskydd.
Fenja
Här kan du läsa tidigare trådar om:
Häckar
Insynsskydd
Hoppas att du hittar något användbart!
Mvh
Fenja
Sommartorparn
100 meter är en lång sträcka så det finns utrymme för att variera. Jag antar att du vill ha något friväxande som inte behöver klippas.

Vill du ha riktigt billigt så hör dig för i i bekantskapskretsen var du kan gräva upp skott av syren, buskrosor, snöbär, etc samt frösådda rönn, fläder, hägg, hagtorn, hassel, häggmispel, etc. och gör blandade buskage. Försök få tag i ganska stora plantor (1-1/2 meter), annars dröjer det evigheter innan det blir något av det. Ganska mycket jobb med denna metod men definitivt billigast.

Kolla annars med plantskolor vilket sortiment de har av häckplantor. Dessa levereras barrotade i knippen om 10 på hösten och är det billigaste sättet om man vill köpa sina häckplantor. Ger snabbare resultat än att samla ihop än här än där, å andra sidan måste du ha hela sträckan oppgrävd/jordförbättrad när plantorna levereras, eftersom dom inte tål att ligga länge.
Ophelia
Går ju även att ha perenner i modell högre som häck. Eller varför inte bryta icke blommande häckar med en blommande buske? Kanske bryta av med en klätterställning som är gjord i armeringsjärn med träram runt(gärna målad i någon läcker färg) med klättrade klematis, kaprifol m.m.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon