Full version: Lönn med vattenskott
kristian
För ett och ett halvt år sedan gjorde jag en ganska kraftig beskärning av vår lönn som svarade med att skicka ut en skog av vattenskott. Hur gör jag nu för att forma en ny krona? Hur stor del av vattenskotten ska jag ta bort? Kan jag styra vattenskotten genom att beskära vid välriktade knoppar? Vad ska jag tänka på i övrigt? Tacksam för all hjälp? unsure.gif
Hannele
Gör ingenting före midsommar, förrän lönnen har löv, annars blöder den.
Cilla
Här i zon 3 brukar jag vänta till juli för snitt i lönn. Beskära lönn gör jag inte om det inte handlar om uppstamning. Lönn tillhör inte de trädarter som utvecklas bra med beskärning, de växer bäst orörda. Glesning av vuxna lönnkronor kan göras men det blir fragilare träd och vill man inte ha lönnens täta bladverk är det ofta bättre att ifrågasätta trädet.

Svaret på vad du ska göra är beroende av vad du vill med trädet. En lönn som man kapat mycket i fortsätter under många år att skicka mängder av grenar rätt upp i skyn, och när grenarna blir äldre och tyngre är en skuren konstruktion alltid svagare än när lönnen får växa fritt. En lönn som beskurits får heller inte den typiska lönnform som en som växer fritt. De flesta lönnar som jag besiktigar och som har beskurits av lekmän rekommenderar jag fällning av. De blir riskträd och under sin levnad ser de vanskapta ut.

Själv har jag en tomt med två "beskurna" lönnar, den ena toppkapad med många grova 25-årsgrenar rätt upp i skyn. Om trädet inte stod inklämt mellan andra träd skulle jag ha fällt det, eftersom toppkapning av lönn alltid innebär försvagningar. Den andra är formad som om den vore ett äppelträd. Man kan inte styra lönn som man gör med äpple, och trädet ser helt sjukt ut trots att det fått växa fritt i 20 år efter ingreppen. Enda anledningen att jag har det kvar är att grenverket sträcker sig ut över vattnet där de kan få falla, och att katterna gillar att sitta på de helt horisontella grenarna som förra ägaren "skar till". Det är bara bladen på trädet som påminner om lönn, i övrigt påminner det om benbrott som läkt samman helt fel.
kristian
Tack så hjärtligt Cilla! Nu fick jag lite att fundera på...
arborator
Kristians beskärning, jag vill veta om det gällde kapning av grova grenar och topp, då får man ju mycket ny växt från sovande knoppar under barken. Då får trädet ochså röta , bara den nya årsväxten är friskt ved.Beskärning alstrar kraftig ny växt, det är en huvudregel.

Rätta sättet att beskära är att man lämnar en mindre sidogren, då har trädet möjlighet att läka såret, det växer år efter år nytt träd tills det sluts.
Menar Du Cilla med formbeskärning hamling eller något annat, jag har nog inte sett hamlade lönnar här.
Cilla
CITAT (arborator @ 19-03-2006, 10:43)
Menar Du Cilla med formbeskärning hamling eller något annat, jag har nog inte sett hamlade lönnar här.

Nja, jag menar de som håller lönn formklippt som bollar under en tid, innan trädet tappar också den formen och tas ned.

Hamling av lönn torde vara ett garanterat sätt att misslyckas med beskärningsambitionerna. Vid hamling vill man ju ha stark årsskottstillväxt och därför skär man på vårvintern, då lönnen absolut inte ska beskäras.

En bra grundregel är att man inte beskär lönn. Måste man ta en gren som växer för lågt eller annat så gör man det på sensommaren.
Sommartorparn
biggrin.gif
Jag har en rad med hamlade lönnar. Dom har varit hamlade så länge jag har haft dom och jag har bara fortsatt. Lönnarna har inte vetat om att dom inte vill hamlas, så det har gått bra. Brukar göra det i november, december någon gång. Inte har jag märkt någon blödning.

MEN, jag rekommenderar inte hamling av lönn, för det blir inget snyggt. Dom växer inte bulligt buskigt som pilar, utan skickar iväg spretiga grova grenar. Dom har sällan lagom mycket krona. Först har dom för lite, sedan efter ett par år har dom plötsligt för mycket. Skogslönnarna beter sig lite bättre än tysklönnen. Den växter alldeles för grovt för att bli snygg som hamlad....
biggrin.gif
Hannele
Hamlade lönnar i Danmark, Jysk Haveselskab:
Cilla
Bra exempel på hur illa lönn tål att hamlas! Inga riktiga knutor bildas som årsskotten kan växa ifrån, massor av fula sårbulor, helt oformliga grenstrukturer och inte den täta kaskad av tunna årsskott som man eftersträvar med hamling.
Hannele
Hamlade lönnar, Hisingen.
På sommaren ser de ut som vanliga träd..
Cilla
Kan inte låta bli att fnissa. Hamling diskuteras nu överallt - bland arborister, i Svenska Trädföreningen och mellan många trädvårdare. Det blir ofta livlig debatt.

Dels är det den biologiska diskussionen, som handlar om vilka typer av hamlingar på vilka arter som kan leda till ett friskt och långlivat träd. Dels diskuteras om hamling är värdefull för den biologiska mångfalden i olika mijöer. Och vad man gör med tidigare hamlade träd vars grenar återigen blivit grova, och om och när det är klokt att skära ned till de gamla hamlingsskärpunkterna. Bland annat.

Och andra aspekter, som om det är en kulturtradition som är värd att behålla (hamling är ett dyrt och arbetskrävande sätt att hålla träd och de grenar man tidigare använde till djuren går nu till soporna), om och när det är vackert, om det är pedagogiskt bra att hamla stadsträd eftersom det ibland inte syns skillnad på det och på stympning. Bland annat.

I nästa Trädbladet (Svenska Trädföreningens tidning) tar vi upp några aspekter. Är du intresserad - prenumerera! ;-)

Bra bild på lönnarna på Hisingen Hannele - kanske återkommer jag och frågar dig om vi får använda dem i Trädbladet! Men även om dina bilder är bra så har jag ännu inte sett någon hamling av lönn som gör att jag tycker att det är ett träd som är lämpligt att hamla.
Hannele
Cilla, jag måste visa denna fina formklippta lönn-staket.
Lönnen grenar växer ju parvis, man kan se det väldigt tydligt här.
(Lönn beskärs efter midsommar, på sensommaren.)



Grenar växer parvis.
Cilla
Bra bilder Hannele, kul att se!
Ovanligt bra formbeskärning också, även om jag fortfarande tycker att lönn passar illa som formbeskurna. Det är alltför lätt att skära in svamp och sjukdomar i dem, det bildas bulor och konstigheter, osv. Och man måste beskära dem under semestern...

Den beskärning som görs av dessa tre innebär en rejäl arbetsinsats. Den som tycker att fem-sex stora äppelträd på tomten är mycket att beskära bör inte satsa på formklippning av sina träd, som tar ännu längre tid att utföra.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon