Full version: plommontröd
jazza
Har köpt ett nytt plommonträd som jag planterat.
Men, ska man korta in grenarna en bit eller vänta och klippa in dem till hösten?
Åsa, mälardalen zon 2
Kapa in grenarna bör man nog inte göra på några fruktträd då brukar man lätt klippa bort alla blivande frukter och det är nog inte bra för trädet, plommon brukar inte gilla kraftig beskärning. Vid för kraftig beskärning får plommon lätt frostskador som kan visa sig som gummiflöde.

Plommonträd kräver mycket lite beskärning. Bäst är ofta att låta det nya trädet etablera sig nu i år och inte hålla på och klippa i det, kanske man kan ta bort ev. dubbeltopp i juli-augusti det blir bäst balans om trädet bara har en topp.

Plommonträd låter man utvecklas ganska fritt, många plommonsorter har grenar som blir långa och lite bågformade det är OK plommonträd får se ut som ett plommonträd.

Ska man beskära något så är det juli-aug +ev. september ifall det är varmt och torrt. Man brukar inte beskära speciellt mycket när det gäller plommon men är det grenar som är skadade, sjuka och liknande så brukar man kunna ta bort dem. Är kronan tät brukar man kunna gallra ur några grenar för att få in luft. Skulle det vara någon gren som har en spetsig grenvinkel där det finns risk för fläkskada så kan man också ta bort den. För det mesta brukar man inte behöva beskära speciellt mycket och man måste inte klippa varje år.
Hannele
Plommonträd behöver ingen beskärning alls.
Men om du tycker det är kul, kan du göra vad du vill med unga plantor;
spalje, uppstammat, svampformat...
smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon