Full version: Ek med skrumpna löv
Kåberg
Löven på en mindre ek (ca. 2,5 m) har börjat att skrumpna ihop. !(se bilden)
Vad kan det bero på ? Var välmående förra året...
Har flera stora ekar i närheten (ca. 20 m. bort) som inte har samma problem.
..får tokiga tankar ihuvet som ex. eksjuka....
wacko.gif .
länk...Sjuk ek ?
Cilla
Mycket intressant, bra bild också. Vanliga symtom på eksjuka/decline är det inte. Jag gissade på pesticider först (växtgifter), men det stämmer inte helt heller. Använde en del uppslagsverk, och ekskottmalen stämde bäst. Här beskrivning från skogssverige.se:

"Under de senaste dagarna har man kunnat se bruna, ett eller två blad, här och där i ekarnas kronor. Tittar man närmare på skotten, där de vissna bladen sitter, är 2-3 cm av den yttersta delen också vissen och vid basen något uppsvälld. Den skarpögde kan här se ett fint, knappt mm-stort hål ut genom skottväggen. Ekskottmalens (Stenolechia gemmella) larv, som ätit ur skottaxeln har lämnat skottet och sökt en skyddad plats för sin förpuppning. Enstaka larver har dock stannat inne i skottet och förpuppat sig där. Denna knappt cm stora svart-vita malfjäril finns utbredd från Skåne till Uppland. Arten har två generationer och flyger i maj-juni samt i juli-augusti. Frekvensen angripna och vissna blad förefaller måttlig och därmed blir direkta skador obetydliga."
---

Kolla om du också ser detta:

---

Förmodligen kommer toppskotten vissna de med, men eken har ju hela säsongen på sig att utveckla nya vid närmast friska knopp under angreppet. Om du är mån om just den här individen - luckra gräsmattan/marken kring trädet någon halvmeter ut från stammen och ge vatten när det är torrt, så får eken lättare att utveckla nya skott.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon