Full version: Larver och väv?
Elektra
Vårt ena äppelträd har blivit angripet av några larver som byggt kolonier av väv i små samhällen bland äppelgrenarna, vad är det för något och hur blir jag bäst av med dem? Vad gör de för skada? mad.gif

Jag har sagt att jag vill klippa bort kolonierna och slänga dem i soporna, sambon tror att det ska räcka att spola bort dem med vattenslangen. Vad är rätt? blink.gif
KURT
Det är många träd som i år drabbas avv larver som spinner nät. Det är någon form av frostfjäril eller äpplespinnarmal. Ibland sitter de så skyddade i väven så att det inte går att spola ned dem, annars är nog det det bästa sättet.
Cilla
Prova att lägga haden bakom bladen och spola med vattenslangen. Är det stora träd får man spola så gott man kan.

Att klippa bort grenar har trädet ingen nytta av, ska man ta bort angripare är det bättre att nypa av bladen. Är det vecklare, dvs nattflynas larver, kan man klämma på de blad som är buckliga och därmed klämma ihjäl dem. Bladen låter man sitta kvar eftersom träd behöver sin bladmassa, även om den är skadad.

Illa för träden blir det först när stora delar av bladmassan äts upp. Ett vuxet träd kan klara att få hela eller stora delar av bladmassan uppäten eftersom den har lagrad energi som den använder, men sker det flera år i rad försvagas trädet starkt.

Det man ska komma ihåg att för trädet är det förlorad bladmassa som är problemet, och att man så långt det går ska låta träden behålla bladen.
Elektra
Tack för svaren. smile.gif
Då testar vi med slangen istället för att jag går loss på dem med sekatören, ska möjligen vara de grenar som ändå ska beskäras att jag är där och naggar... sleep.gif
Cilla
Hej Elektra,

Jag tar din lilla mening om att "de grenar som ändå ska beskäras" som tillfälle för några tankar om trädens behov av beskärning.

Träd har ju dels en estetisk funktion för oss, t ex vi ser att en gren pekar hit eller dit och får lust att "korrigera" det så att trädet passar vårt estetiska sinne.

Men trädet är ju ett biologiskt liv också. Om ett träd förlorar bladmassa pga en angripare så behöver inga grenar beskäras, det blir till och med till nackdel för trädet. Ett sådant år mår trädet bäst av att få behålla alla sina grenar och blad, för att det ska komma igen starkare nästa år.

En annan sak är tidpunkterna för beskärning. Till midsommar vill vi gärna att våra träd ska vara fina när gästerna kommer. Men biologiskt för trädet är det bättre att antingen bli beskuret på vårvintern (då stimuleras grentillväxt) eller i juli, augusti, september (då försvarskrafterna mot angrepp i sår är som bäst).

Nu är det inte så farligt för ett äppelträd att små, tunna grenar klipps när som helst på året. Men träd som vi ständigt härjar mer i fel årstider och under år när de helst bör stå orörda, kommer inte att vara estetiska i längden.
colamor
Halloj i sommarvärmen.
Upptäckte igår att ett av mina äppelträd fått samma sak. Lite slibbigt faktiskt. Hotade med att använda högtryck men det blir nog vanliga slangen istället.
Elektra
Nu tänkte jag inte gå loss på trädet och klippa det förrän till hösten, men jag har sett ut några grenar som behöver kapas då de skaver mot andra grenar och går kors och tvärs i kronan. Förre ägaren har "beskurit" träden hej vilt med motorsågen och några av de som absolut inte kommer att röras är jag orolig för inte kommer att leva så länge till pga detta. De som jag tänker glesa ut lite försiktigt har blivit kapade så kronorna är mkt täta, dvs samtliga grenar har kortats in rejält och de högre kapats bort.

Min flerårsplan är att ta bort de grenar som skaver, få in lite mer luft och ljus i kronorna, vänta ut vattenskotten så jag får nya fruktämnen istället för bara gröna trän men även glesa ut dem som växer "på" varandra. Jag har även för avsikt att ta ut ngn expert för att se om mina älskade Åkerö går att rädda eller om jag får njuta den tid som är och sedan plantera nytt.

Jag har med stort nöje läst på dina sidor om beskärning, går det att lura ut dig mot Arlanda till för att få ett proffs åsikter(mot arvode såklart!), eller kan du rekommendera ngn? wink.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon