Odla.nu
Hej!

Om ett prydnadsträd, själva grenarna, fått omkringliggande bark borttuggad kommer själva grenen överleva eller är det bara att beskära den gren som blibit av med bitvis av bark, näv eller vad det kan tänkas kallas... !?

Själva grenarna som blivit angripna av rådjuren vissar på vissna blad i jämförelse med de grenar som är intakta.

/Odla.nu
Alexander-VG-zon3
är det bara en gren så ta bort den
Piccante
Har barken blivit helt avskavd runt hela stammen eller finns det kvar något? Finns det bark kvar så kan grenen överleva om skadorna inte är förstora så kan det läka.
Odla.nu
CITAT (Leocarpus @ 14-07-2006, 21:50)
Har barken blivit helt avskavd runt hela stammen eller finns det kvar något? Finns det bark kvar så kan grenen överleva om skadorna inte är förstora så kan det läka.

"Något" finns ju kvar men det är mycket som är borta...

Vet ej om det är läge att helt kapa av dessa tre grenar som tyvärr är ena trädets utformning :-(

Trädet ifråga är en Magnolia... Magnifika blomster på den :-).

Kommer trädet själv sätta skott eller krävs det avkapning av dessa "sjuka grenar" !?[B]
Cilla
Generellt så dör grenar där sildel och kambium, dvs det flortunna näringsskiktet och tillväxtskiktet blivit avskalade runt om grenen. Men det är inte alltid lätt att se om de är bortskalade helt eller om det finns strängar kvar som gör att trädet kan behålla grenen ett tag.

Agerar man i tid kan man hjälpa trädet att ta tillvaka eventuella kvarvarande strängar av dessa genom att knyta e svart plastpåse/säck om såret, som en ballong. Plasten ska inte röra såret men förhindra avdunstning och uttorkning och direkt solljus.

Det finns lagrade "reserver" i alla trädets delar, och dessutom kan näringstransport ske i veden också ut till grenarna. Men det viktigaste är kanske att komma ihåg att träd är förberedda på att förlora grenar. Oavsett anledning till att ett träd kommer att förlora en gren, så förbereder sig trädet på detta bland annat genom att processer startas i grenkragen där grenen kommer ifrån.

Det tar några växtsäsonger innan man ser att grenkragen svullnat upp och förberett sig för övervallning och sårförsvar, och under den tiden är det bättre att låta trädet behålla grenen. Så länge den kan utveckla blad är den också till gagn för hela trädet.

Låt alltså grenarna vara till dess de inte kan utveckla blad på försommaren. När de inte kan det längre väntar du till JAS, alltså perioden juli-september eftersom det är fråga om magnolia, och lägg snitten strax utanför grenkragen med skarp, japansk såg. Även om grenverket är dött kommer du att skära i levande ved, och det är därför det blir viktigt att hålla sig till rätt beskärningsperiod. Magnolior är inte förlåtande vid beskärningsfel.

Hur du ska göra med strukturen på trädet är inte lätt att säga utan att ha sett det, åtminstone bilder från lite olika håll. Gäller det ett toppskott som komemr att dö kan du redan nu spjälka upp ett alternativt skott/gren som redan innan du skurit av grenen kommer att vilja bilda toppskott. Samma sak om det gäller gren som är krongren - se redan nu vilken annan (kanske på högre nivå) som kan komma att vara riktad åt samma håll och sträck den åt det håll där det så småningom kommer att bli plats för den.

Sträckning av grenar kan göras med lakansväv om grenarna (ej snörd runt om som stryper) som binds i lina mellan dem. Spjälkning av grenar görs t ex med bambu eller kraftigare rak gren och mjukt, brett band runt denna och grenen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon