Full version: Söderbalkong
mojo
Hej

Jag har turen att få flytta från ett kallt och snöigt Umeå till Lund mitt i mars och kommer att bli en stolt ägare av en relativt stor söderbalkong på andra våningen. Mitt angenäma problem är att ta reda på hur det fungerar med en sådan långväxtsäsong och vilka växter som fungerar. Jag tar gärna emot alla typ av tips. När ska jag börja fröså, när kan jag förvänta mig att börja odla ute och vad ska jag välja för växter för att få en grönskande och blomande balkong över hela säsongen. Det vore roligt med lite tips på "nya" växter med tanke på bytet av zon. Jag har också två spaljeer som jag måste klä in.

Tack på förhand
RibesRubusVitis
Välkommen till Lund (som just i dag också är kallt och snöigt). På din söderbalkong ska du såklart ha en vinranka.
Hum
Det kan vara bra att undvika spinnsensitiva växter, som tomat eller änglatrumpeter...

-jb-
Alexander-VG-zon3
jag tycker du ska ha
kryddväxter även prova med rosmarin och se om den klara sig ge ev lite skydd ,
vinranka ,olivträd (skydda vid -10c -12c) , väderkvarnspalm (skydda vid -15c) , citrus som du tar in på vintern , en agapanthus bårde kunna klara sig med skydd, olika perenner plus ettåriga växte .så får du lite av medelhav också
Åsa, mälardalen zon 2
Viktigt på söderbalkong är att satsa på stora kärl gärna med vattenreservoar inbyggt i, för det kan torka upp snabbt i den värmen som det blir i söderläge under sommaren.
mojo
Tack för alla tips biggrin.gif
En vinranka låter som en ypperlig idé, det kommer nog att falla min man i smaken med. Ett olivträd låter exotiskt, jag har fortfarande svårt att inse vilken skillnad det är gentemot Umeå. Jag har också lite svårt att koncentrera mig på artikeln jag bör skriva, det är såååå lätt att bara surfa runt och titta på alla underbara växter.

Jag är fortfarande öppen för fler förslag, om än det så klart redan finns en hel del information att hämta från gamla trådar.
Sen undrar jag om ni har några bra tips på posterorder företag som jag skulle kunna beställa lite växter från, då jag tyvärr kommer att ha begränsat med tid och möjligheter att åka runt på plantskolor.
Alexander-VG-zon3
skillnaden med hos dig och Umeå är klimatet .

har du tänkt dig nån ros ??

eller Rhus sort
http://davesgarden.com/pf/search.php?searc...s&Search=Search

eller nåt sån
http://davesgarden.com/pf/go/78585/index.html
http://images.google.se/images?svnum=10&hl...a&btnG=S%C3%B6k

för Rhus och Aralia elata så beror det på hur stor och hög balkongen är , men dom håller sig ju mindre i kruka och med beskärning
RibesRubusVitis
Det finns gott om plantskolor runt Lund. Att hämta växterna där tar inte längre tid än att först surfa runt och beställa, och sedan hämta grejor på Posten eller ICA-butiken. Då slipper du dessutom eländet med inkuranta varor.
mojo
Det ligger det väl en del sanning i, men i så fall kanske ni kan tipsa om någon bra plantskola.

Självklart har jag funderat på någon ros, vill ha någon som doftar och som jag kan ta snittrosor från helst, så jag ska ta och titta igenom utbudet så snart jag får lite tid över.
Alexander-VG-zon3
CITAT (mojo @ 24-01-2007, 21:04)
Det ligger det väl en del sanning i, men i så fall kanske ni kan tipsa om någon bra plantskola.

Självklart har jag funderat på någon ros, vill ha någon som doftar och som jag kan ta snittrosor från helst, så jag ska ta och titta igenom utbudet så snart jag får lite tid över.

finns jätte många roser som är underbara , man fastnar lätt för dom .

du skulle kanske prova en härdig busk ros ??
mojo
Det är väl en del av tjusningen att det finns en outömlig mängd av arter och sorter att botanisera bland, men det är också en del av problemet...beslutsångesten och habegäret är stort.
Alexander-VG-zon3
CITAT (mojo @ 24-01-2007, 21:14)
Det är väl en del av tjusningen att det finns en outömlig mängd av arter och sorter att botanisera bland, men det är också en del av problemet...beslutsångesten och habegäret är stort.

vilka färger hade du tänk använda på balkongen ??
mojo
Först och främst grönt rolleyes.gif , men sen är jag kluven. Jag gillar milda färger...oftast.. men sen så ser jag något rött eller riktigt orange och faller pladask...som sagt jag lider av svår beslutsånger. Fast jag tror att jag skulle vilja ha en vit ros, möjligtvis svagt aprikos eller gul.
Alexander-VG-zon3
kan ju välja nån vit ros som är remoterande ( stavas det så ?? unsure.gif )
sen så köper du nån röd eller vin röd ros som blommar en eller två gånger på sommaren men mycket , sen har du den vite som blommar från våren till första frosten , då har du den vita rosen som bas , och plus en massa gröna växter som bas som exempel kryddväxter,vinranka,väderkvarnspalm,perenner som gräs hosta och kanske nåt träd som sen på hösten blir rött orange . sen kan du ha ettåriga växter som ger färg i rött vinrött och vit som du har på sommaren ,
bara vad jag tror hade blivit fint men ändå exotiskt och medelhav om man nu gillar medelhav som jag gör men . en del kan behöva skydd beroende på temperaturen men en söder sida i zon 1 är väldigt gynnsam och så klart som Åsa sa stora krukor och vattna mycket .

funderar du på att ha nåt ätbart där ??

plus vintergröna växter kan kräva skydd mot solen på våren då den lätt bränner
mojo
Det låter som en bra plan, vitt och grönt som bas med lite färgklickar som livar upp. Jag har givetvis tänkt ha en liten "örtträdgård", i övrigt beror det lite på hur mkt jag kan klämma in. Här uppe har jag tidigare haft kolonilott men det får jag klarar mig utan nu, till en början iallafall. Jag tror att ögats (och till viss del näsans) fröjd får gå före munnens i detta fall.

Tack än en gång för alla roliga tips och ideér
RibesRubusVitis
Utmed gamla Malmövägen ligger t ex
http://www.ospab.com/
http://www.allvaxtcenter.se/

I Staffanstorp rakt söderut ligger
http://www.skaneplantor.se/

Ett stycke österut har vi
http://www.flyingeplantshop.se/

och i nordväst
http://www.loddekopingeplantskola.com/

Mitt i stan har vi såklart
http://www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/
och i västra utkanten numera även
http://www.plantagen.se/
mojo
Tack så jättemycket för länkarna. Det är roligt med hjälpsamma människor som vill dela med sig av kunskap och information. Jag tror att jag kommer att bli en flitig besökare...
Alexander-VG-zon3
berätta gärna hur det går och visa foton wub.gif
abraxa
Kul att läsa om din flytt din söderbalkong och alla goda tips!
Jag flyttar själv till en lägenhet med söderbalkong nästa vecka, från villa i västra Stockholm till Lilla Essingen som ligger mer centralt.
Det ska bli så skönt att slippa trädgården (är väl lite som att svära i kyrkan på detta forum!) eftersom jag bara är lagom grönfingrad och hatar att klippa gräsmatta och rensa brännässlor. Krukodling på balkong känns mycket roligare!
Lycka till i Lund!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon