Full version: Namn?
e_sedell
Jag undrar om en växt som ser ut ungefär som brudspirea. Bladen är fädernärvigt, oregelbundet djupt tandat och ägrunt ca 5 cm långt på unga skott och 3 cm på förvedade grenar. Kort bladskaft. (Lite likt oxelns blad fast tunnare, mindre och ljusare.) Blommorna är lite större än brudspireans och siter i klasar med 20-25 blommor i varige. Växtsättet är lite mera hängit på den här växten men det ser ut att bli längre stammar.

Alltså mycket lik brudspirean. Brudspirean har ju 2 cm stora lansettlika, helbräddade blad på unda skotten och 8 mm långa på vadartade grenar. Blommorna sitter också i klasar men lite tätare på spirean. Den ser ut at vara nestan skalenligt förminskad.

Någon som vet?
Åsa, mälardalen zon 2
Hm.. det finns en spirea med rundare blad nämligen björkspirea (finns flera namnsorter) men den brukar väl ha ett mera upprätt växtsätt speciellt hängig tycker jag den inte brukar vara. Men här kan du hitta lite bilder.

http://www.arborea.se/spirbet.htm
e_sedell
Humm den ser inte riktigt lika dan ut. Den har liknande blad, på nedre bladen så är de mera tandade, så ser de ut. Blommorna är samma, men den har tätare med blomklasar och så är den mycket kraftigare. De exemplaren som jag gått och kollat på växer vid en mur. De växer 100 - 150 cm på höjden sedan vänder de och växer ner och hänger till och med lite över kanten...
Åsa, mälardalen zon 2
Nu kom jag på en till vanlig spirea med lite rundare blad, bukettspirea Spiraea × vanhouttei och den är lite hängigare.

http://oregonstate.edu/dept/ldplants/spva1.htm
http://oregonstate.edu/dept/ldplants/spva5.htm
http://oregonstate.edu/dept/ldplants/spva3.htm
http://oregonstate.edu/dept/ldplants/spva2.htm
e_sedell
Den ser det ut att vara! Men varför ser de ut att vara så olika varandra på bilderna? Är det bara ålder som avgör eller hur de klipps och jord o.s.v.? Den andra uppifrån är den som ser mest lik ut. Det enda som skiljer är tandlingen på bladen, men det är ju en sak som kan variera ganska mycket. Har du något svenskt namn till den här sorten?
Åsa, mälardalen zon 2
Busken heter bukettspirea och det brukar vara rena arten som säljs = S. x vanhouttei, det brukar inte vara några namnsorter.


Bilderna tycker jag ser ut att vara tagna vid lite olika tid + det kan skilja lite mellan buskar + även olika kameror + olika fotografer kan fånga växten olika på bilder.
e_sedell
okej

Då har jag lärt mej ännu en växt tongue.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon