jenniepennie
Vi satte ett "Katja" förra våren, som haren varit och ätit upp all bark på, från marken och så långt upp han nådde, i vintras. Men nu kommer blad och det ser ut som det ska klara sig!? Trodde inte träd klarade sig utan bark, speciellt inte så unga? Men det kanske är tvärtom, att äldre är känsligare?? Har ju hört talas om ringbarkning, och trodde det var nå't man gjorde för att ta död på träd?
Cilla
Japp, ringbarkning gör man för att döda hela trädet, också roten. Kapar man av trädet rakt av så kan vissa arter överleva genom att de skickar nya skott från stubben eller från en annan del av rotsystemet. Om man vill ha helt död på trädet utnyttjar man att trädet bara har ett tunt skikt att försörja roten på, nämligen sildelen som är det skikt precis under barken på stam och grenar. Då försörjs kronan genom vätske- och viss näringstransport i veden, medan roten inte får tillbaka. Detta är ett mycket effektivt sätt att döda både små och stora träd, utan att få stubb- eller rotskott.

Unga träd som är ringbarkade kan leva en eller ett par säsonger efter en ringbarkning, medan rotens och trädets lagrade energier töms. Äldre träd kan behöva stå ringbarkade i tre-fem år innan reserverna är uttömda och roten måste ge upp.

Haren brukar tyvärr vara effektiv att också gnaga sig igenom det skikt som finns strax under silleden, kambiet, och som i vissa fall kan reparera sildelen igen. Detta är svårt att se, man måste vänta och se.

Är skadan ny så underlättar man trädets egen reparation genom att sätta en svart plastpåse som en ballong över såret för att förhindra uttorkning. Men det hjälper inte om kambiet också är uppätet. Man måste skydda träd i gnag- och rådjursområden.
jenniepennie
Då är det nog kört, för det är gnagt rätt så djupt sad.gif
Cilla
Om det är avgnagt runt om så är det kört så småningom ja. Dags att drömma om och plantera ett nytt träd! Passa på att ge det nya de bästa förhållandena så kan det växa ikapp det gamla snabbt.

Skillnaden på en bra och dålig plantering är stor, ett bra planterat äppelträd kan ha 70-100 cm tillväxt per år, medan ett sämre planterat inte växer alls eller bara med 10-20 cm.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon