LarsV
Hej,

Vi håller som bäst på att mekka med en hörna i vår trädgård. Där står sedan några år tillbaka (ej enkelt flyttbara) ett plommonträd och ett körsbärsträd. Nu behöver vi höja marknivån ca 10-15 cm runt träden och frågan är vad de tycker om detta?

Kommer de att bära frukt om marken höjs?

Mycket tacksam för svar!
Cilla
Om träden är i bra kondition brukar inte 10-15 cm höjning vara problematisk men det beror på var man fyller med. Är det byggmassor, moränjord eller annat mindre syregenomsläppligt ger det stor risk för försvagning av träden. Är det genomsläpplig matjord eller grässvål är en så liten höjning oftast ingen större fara - om de inte redan står i sank mark förstås.

Utöver att träd inte gillar att få mindre syre till rötterna (de näringsupptagande rötterna finns oftast från dropplinjen där krongrenarna slutar och en bra bit utanför) och att fruktträd inte tål att stå i sank mark utan att få sjukdomar så gillar inga träd att få jord mot stammen. Lägg stenar i en cirkel runt stammarna och håll jorden utanför.
LarsV
Tack för info! smile.gif

Då är det säkert inga problem. Jorden vi ska lägga dit kommer från en plantskola och deras växthusodlingar så det är bra jord.

Nu ska jag ut och skyffla i värmen!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon