ingeli
Vi har köpt en villa från 50-talet och på tomten finns en gammal damm. Den är gjuten i betong, 1,5 m djup men säkert till hälften fylld med dy. Det finns mycket näckrosor i dammen. Vi vill gärna rusta upp den, skaffa fisk och göra den fin. Var börjar man? Ska man/ måste man ta bort dyn? Jag hittar massor med tips för att bygga dammar, men var kan man få reda på mer om vad man gör med en redan befintlig, litet nergången damm?
/Ingeli
Virgo
Hej,

Det är inte så lätt att svara på den frågan. Om man låter alla nedfallande löv och annat som hamnar i dammen vara kvar, så förmultnar det och blir så småningom ett tjockt lager av dy.
Dåligt med syre i botten resulterar i förmultnelse och stinkande sörja.
Om vattnet är klart och det finns vattencirkulation så kanske det inte gör nåt om det finns lite "dy". Men dammen är 1,5 meter djup och 75cm dy är nog i häftigaste laget. Kolla om det är stinkande dy. Förmodligen eftersom näckrosorna trivs.
Jag skulle rensa hela dammen. Ta vara på näckrosorna och eventuellt de andra växterna. Gör rent i dammen och fixa odentlig pump med filter o UV ljus. Du har säkert redan läst på om detta.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon