Full version: Övervintra taklök
Ewa L
Planterade i våras 3 x taklök enligt bild. Nu är jag lite osäker om de kommer att överleva vintern på det sättet eller skall jag plantera ner dem. Vore synd om de inte klarade sig, de har varit så söta och blommat t.o.m. i sommar.

Till saken hör att jag definitivt inte har mager, sandig jord. Tvärsom högst mullrik, fet jord.


Taklök i terrakotta-rör

Alba
Jag fick rådet att lägga ner terrakottarören över vintern så att inte fukt står i plantan.
Jag hade 3 st och 1 klarade inte vintern. Men å andra sidan var det många andra växter som inte klarade förra vintern.

Snyggt smidesstöd i trätunnan.
Cacki
Jag har taklök planterade i betongkrukor och de har klarat flera vintrar. Jag har dem stående invid husväggen på altanen där vi har ett skärmtak över. Ibland lägger jag på en liten snöboll eller duttar på några droppar vatten om de ser alltför torra ut. Vi bor i ungefär samma zon såg jag.
Ewa L
Tack för svaren. Jag har planterat halva av vardera sorten på friland. Skall försöka ställa krukorna lite närmre huset för att skydda.

Alba! Tack. Det har varit översållat med luktärter i sommar, och så har jag haft gladiolus i mitten.
huskatt
Hej!
Jag har satt 2st taklökar på en sten mitt i dammen,o dom klarade sig bra förra vintern.
Vilken SÖT Vovve du har-helmysig!Vi hörs. rolleyes.gif
Siv i Bollnäs
Vad är den söta vovven Lucas för ras?
Siv
Inger S
Har också taklök - faktiskt rätt så mycket både på balkongen och kolonilotten. I år har jag gjort mina första två taklökstavlor, som nu hänger utanför på väggen. Dem har jag problem med - de sjunker ihop och torkar. Under sommaren har de bara fått dusch av blomspruta när det blivit för torrt och soligt. Har lagt in ett foto i albumet, men kan inte klura ut hur jag ska få upp bilden här.
Min erfarenhet är att taklök ska skyddas mot väta när det är kallt ute annars fryser de och ruttnar så småningom.
Försökte övervintra en precis likadan plantering som den på din bild - men taklöken dog och rören frös sönder. Hade placerat dem under ett takutsprång men det hjälpte inte.
De krukor, gjutna rabarberblad, tegelpannor och annat, som jag har taklök i får övervintra utomhus under tak på en veranda. Hitintills har det gått bra. Konstigt nog har de som står ute i rabatterna klarat vintrarna väldigt bra.


Min första Taklökstavla


Yngve i Eslöv
Är mest troligt att taklöken klara vintern men inte terakotta rören.Jag har små taklökar som växer på en flinta sten som har lite fördjupningar och hål,dom har nu stått där i 3 ½ år.där blir extremt tort men de överlever båda sommar och vinter utomhus,men de växer nästan inget alls och blommar naturligt vis inte heller.
skogstroll
det här kanske bara handlar om taklök i odlingskärl men jag har här och där i trädgården och de blir bara fler o fler och blommar... det ruttnar ju en del men det blir alltid fler ändå. jag har både på mager jord, på ett berg (undrar hur den klarar sig där) samt i rabatten som jag gödslat med kompost smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon