Full version: Digital ritplatta
Alba
Jag har börjat spana lite på en digital ritplatta. Tycker det är kul att ripa och skapa men det är ju så svårt att rita med mus. Det blir lätt darriga steck.
Är det någon som testat digital ritplatta ?
puskas5
Jag har använt digital ritplatta (Wacom) en hel del. Det funkar bra till pixeluppbyggda bilder (som man exempelvis skapar i Photoshop och liknande bildbehandlingsprogram). Eftersom plattorna är tryckkänsliga får man olika tjocka linjer/penseldrag beroende på hur hårt man trycker med pennan. Det blir väldigt likt det man skapar genom att rita/måla på papper.
Om man däremot ska jobba med vektorgrafik (Illustrator och liknande program), där man skapar ankarpunkter med sammanbindande linjer, vars riktning man ska styra med pennan, är det inte lika enkelt. Då funkar mus eller liknande styrdon bättre.
KURT
Är "pennorna" gjorda så att det blir någon friktion? Man känner ju normalt hur hårt man trycker bla efter hur stor friktion t ex en penna får på ett papper. Om det vore helt glatt, så borde det vara som att rita på en glasskiva - svårt.
Siv i Bollnäs
Jag hakar på med en liknande fråga: Jag söker någon form av penna som man kan använda och rita efter givna konturer på ett fotrografi eller annan bild i Photoshop, där man har för avsikt att maska av det omgivande området opch alltså frilägga en viss del av bilden. Detta går mycket dåligt med mus, då den har svårt att mjukt följa alla konturer. Vad jag kan förstå, efter att ha tagit del av vad som finns via Internet, så måste man ha en speciell ritplatta att låta pennan gå på. Ritplattan - eller pennan - skulle alltså vara ansluten till datorn. Helst ska inte konstruktionen vara så hiskligt dyr, då jag jobbar ideellt och får stå för kostnaden själv!
Jag är väldigt tacksam för alla bra föslag!
Siv smile.gif
Siv i Bollnäs
Tack, Kurt!
Jag var in på Internet och kikade. Dom hade ju mycket... Fast det mesta var ju dyrt! Jag ska faktiskt till Göteborg om en månad, då ska jag passa på och gå till deras butik på Kungsgatan och titta, då kan man ju också diskutera direkt med dom om användningen osv.
Hälsningar Siv happy.gif
emas
Hej Siv

Lite ringrostig på Photoshop eftersom jag inte jobbar med det så mycket längre, men har du provat använda trollspöet eller att markera en färg i hela bilden i photoshop för motsvarande markeringar inför avmaskning? Eller är även det för klumpigt? Tänkte om du ville komma undan billligt smile.gif

Emma
Siv i Bollnäs
Tack, tack, emas! Mitt förra inlägg i denna tråd var den 1 november, så det var en ren tillfällighet jag fick se att jag fått ett svar så sent som i går! Nu var jag, som jag skrev tidigare, i Götet i början av december och gick då till den där stora firman Matton som verkligen hade "allt". Där köpte jag en ritplatta med penna för mellan 400-500 kronor vilket jag tyckte var skapligt billigt. Jag har kollat grejorna när jag kom hem och de fungerade ju bra - även att man faktiskt kan "teckna" med pennan på ett sätt som inte så lite påminner om "riktiga" teckningar...
Nu har jag inte gjort något mera med detta sen dess eftersom mycket annat har varit aktuellare. Det är väl en del frågetecken fortfarande drar jag mig till minnes; bland annat hur man använder dessa hjälpmedel direkt i Photoshop på redan existerande foton t ex. Beskrivningen var tyvärr också på engelska. Jag föredrar beskrivningar på ens eget språk. Beträffande trollspöt och andra verktyg i Photoshop så har jag använt dom med varierande resultat - en del är faktiskt ganska osmidiga och ger inte alltid önskvärt resultat. Och det beror ju främst på musens oförmåga att vara så exakt som man skulle vilja.
hentian
Jag använder själv en XP-Pen Star 06 ( 10"x 6" Arbetsyta ) trådlös ritplatta och är ypperligt nöjd med den.

Jag använde tidigare en small XP-Pen Star G430S Graphics Drawing Tablet under kortare tid och jag kände att jag absolut hade fördel av de sex ytterligare knapparna för kortkommando som finns på Star 06 .

Jag använder mest I photoshop CC, men har blivit så pass bra med det att jag knappt använder musen längre.

Måste tillägga att jag älskar den och att det har förbättrat hur jag jobbar med bilderna I photoshop.

https://www.storexppen.com/buy/star-06.html
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon