Full version: Syrenbeskärning
Maggan H
Ang beskärning av syren; i dotterns nygamla trädgård finns en en tvåstammad syren som är ca 3 m hög, bladmassan är minimal och stammen lätt krokig. Kan man ta ner stammen till 1½ m och få en ny krona att växa upp, eller kommer den att bli en buske med en massa rotskott?
KURT
Jag har ingen erfarenhet av syren, men jag vet i princip inget annat träd som skulle kunna bilda ny krona med en sådan beskärning! Möjligtvis med undantag av idegran, som verkar kunna klara vilken beskärning som helst!
Cilla
På din beskrivning låter det som en ädelsyrén och de blir ofta lite sneda, vridna och ibland krumbuktiga när de får lite ålder. De har inte så lång livslängd som många andra träd heller, 50 år är en hög ålder även om det finns exemplar som kan leva i flera decennier till.

Lite bladmassa eller små blad beror oftast på att jorden kring träden är för sammanpackad, aldrig luckrad och gödslad och därmed också för torr under de regnfattiga sensomrarna vi haft de senaste åren. Detta i kombination med hög ålder leder till en relativt snabb tillbakagång.

Man kan få fräs också i gamla kronor genom att luckra jorden under träden, lägga kompost eller gröngödsla och att vattna vid knoppsprickning samt ett par gånger under torrperioder.

Att kapa stamsyrénen kommer mest sannolikt inte ge er önskat resultat. Som du befarar blir resultatet kvastskott och rotskott kan uppstå eftersom ädelsyréner ofta är ympade på vårvanliga bondsyrén. I bästa fall. I sämsta fall dör trädet.
Maggan H
Okej, då åker det bort, för det står ändå lite illa till. Och det stämmer det du skriver Cilla om att det inte har fått varken gödning, uppluckring eller vattnats, tomten har varit väldigt misskött. Tack för svar!
Aqvakul
Någon liten plats kanske du har, där den kan få en nystart?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon