Sidor: 1, 2
Bilbo i Trollbäcken
Hej alla,

Jag bor i Tyresö utanför Stockholm och vi har zon 2-3 (nära kusten) I min trädgård har jag provat odla några magnolior under åren men ofta misslyckats. Jag har förstått nu efter att ha lusläst den fantastiska boken: Magnolia, Välja, köpa och odla i Sverige att det i mitt fall rört sig om torka under vår och sommar på de platser jag tidigare valt plantera på. Nu på sensommaren/tidig höst (inte optimal tid för plantering, jag vet) så lyckades jag genom ivrig jakt i handelsträdgårdar komma över följande Magnolior som jag enligt konstens alla regler planterat:

-Peppermint stick (M. liliiflora 'Nigra' x M. veitchii)
-Rustica Rubra (M. soulangeana 'Rustica Rubra' )
-"Vanlig" Kobus
-Heaven scent (M. liliiflora 'Nigra' x M. veitchii)

samt två icke namngivna Praktmagnolior (soulangeana)

Sedan 3 år har jag framgångsrikt också odlat en flickmagnolia, Susan, som ännu inte blommat för mig men trivs fantastiskt och har en underbar bladmassa som är en skönhetsupplevelse i sig.

Jag har sökt efter de mest gynsamma platserna i min trädgård ur ett mikroklimat hänseeende men också vad gäller ljus och lagom med fukt. Jag har bytt ut all jord och ersatt med en egenhändig blandning av:

-Okalkad torv
-Sand
-Leca kulor i massor (för jordens syre beskaffenhet)
-Barrförna (det översta skiktet av barrkompost)
-Barkmull
-Lövkompost (halvfärdig)

Sedan har jag på eget bevåg blandat in en del Näkroslera till detta eftersom även om jag vet magnolior gillar "lätt jord" som är fuktig och avskyr stillastående vatten som lätt kan bli i lerjord så är min blandning i lättaste laget och riskerar torka upp för fort. Näkrosleran har ett neutralt PH värde och är granulerad och lätt att tillsätta.

Efter jag planterat Magnoliorna i denna jord har jag täckte med ett 15 cm tjockt lager av höst löv.

Som sagt, jag är ingen specialist men har lyckats lära så mycket genom boken om Magnolior jag nämner ovan och jag hoppas så mycket på att mina plantor ska överleva vintern och trivas och bli frodiga och börja blomma så snart som möjligt. Jag satsade på att köpa rätt så stora Magnolior som jag kunde bedöma var minst 3-4 år gamla redan eftersom jag vet blomningen kan ta ett tag att komma igåg. Särskilt för Kobus.

Jag berättar gärna mer om mitt Magnolia experiment i Tyresö framöver!
skogstroll
Halloj Trollbäckenbo, jag bor ute på Dyvik men har växt upp i Trollbäcken smile.gif Är jättesugen på magnolia och tänkte hitta nån bra sort!
Stefan P
Intressant! Jag bor norr om Göteborg (mer zon 3 än 2) och planterade en ca 2 meter hög Heaven Scent i våras. Plantan hade inga blomknoppar då jag köpte den men under sensommaren och hösten har det utvecklats runt tjugo stycken. Klart över förväntan! Jag hoppas att det betyder att den här sorten är relativt tacksam/anspråkslös.

/Stefan
kompostjord
Kul att se att det finns fler som tar det här seriöst, de kommer att trivas hos dig.

Själv har jag börjat odla marktäckande växter under mina M, främst näva och på ett ställe en krypande orange Tok och även ett experiment med klätterhortensia på ett annat ställe. Jag är övertygad om att jorden mår bra av marktäckare.
Anders Roslagen
Kul att du testar magnolior!

Har alltid gillat magnolia men det har inte blivit av att skaffa eftersom jag har kalkrik, torr jord i blåsigt läge. Nu har jag läst mer och surjord är inte alls vad de kräver och flera tål en del blåst också. Jag får helt enkelt höja upp marken med kompostjord med neutralt pH och försöka hålla kvar fukten med lövlager. Då ska jag nog hitta en del sorter som trivs. Nu kollar jag runt på sidor och läser och kollar på bilder och jämför och funderar, mycket spännande!

Har tänkt plantera dem i kanten av blåbärsskog och ska se om blåbär och ombunkar kan fungera som undervegetation och ha en del stenar som också de håller kvar markfukt.
kompostjord
Ja men vad kul.
Ja här är det kalkrikt, minst sagt, och torrt så in i bängen.Blåsigt är det oxå.
Jag gräver ganska vida hål till de som skall bli stora.

För blåsiga lägen finns helhäftiga pilbladsmagnolior med små blad som tydligen är spektakulära. Jag har ingen sån ...än.
I kallgaraget med jordgolv övervintrar mina 3 småplantor från Tyskland,nya korsningar, har inte lärt mig namnen på dem ännu, och så lille Big dude. Jag har grävt till Big dude, och förmodligen är det fuktigt och fint i torven till våren.
Med dessa i garaget så har jag nog en 12-13 st Magnolior.

Den som är biten av Magnolia och kan lite Engelska bara måste söka upp Yahoo groups Magnolia forum, jag väntade allt för länge med att gå med där, men nu läser jag om Magnoliaodling i hela världen på Yahoo groups Magnolia.
Tro mig, där hänger de som gillar det här med M.
Jag fann min Tyska kontakt där.

Alltså GÅ DIT BUMS............
http://tech.groups.yahoo.com/group/magnolia/
Jag har smeknamnet magnolioiabigdude

Jag kan inte se om länken fungerar, för jag blir liksom inloggad autmatiskt för att jag är medlem.
Men det visar sig väl.

Här är mina senaste Magnolior
Rose Marie x Black Tulip

Seedling code WAC-5515-03

D. Ledvina USA



Big Dude x March til Frost

Seedling code WAC- 14630-06

M. Gotschalk 2006 Germany



Atlas x March til Frost

Seedling codeWAC-13630-03

M. Gotschalk 2006 Germany


http://www.odla.nu/forums/uploads/11989520..._1487_13626.jpg
Tosan
Jag önskar mig åxå en magnolia, men bor ju rätt nordligt.
Men jag har funderat på om man skulle försöka sig på en frösådd av någon av de härdigaste, såg att Impecta har en som iaf tål z4. Vore det riktigt övermodigt att tro att man skulle kunna skydda den såpass att den ger avkomma som kanske klarar lite mer? Vår gård ligger rätt skyddat till, och några lägen i trädgårn liknar mer öken än norrlandsklimat.
Ni som vet lite mer om magnolia kanske har lite bra tips? smile.gif
Christer i Falköping
Bara du har tålamod så. M. kobus är ju bland de härdigaste, men det tar c:a 15 år innan den blommar. Visst är magnolior vackra, men personligen tycker jag att de är lite överskattade (fast det är väl lite som att svära i kyrkan att säga det laugh.gif )
Christer.
kompostjord
Hehe näe det är väl ingen svordom. Men visst är de spännande om man jämför med Tex en Asp.
Och fördelen med de lite senblommande är att man får blommande träd en bra bit in i sommaren, det är ju inte så många träd som blommar då, även om jag har ett par stycken som inte är Magnolior.

Marina i Hällekis
Jag har Magnolia sieboldii, stellata, obovata och "Yellow river". Fick även en städesgrön magnolia i present i år, som kommer från Nya Zeeland, vet inte vad den heter, men den odlas i Canada och skulle klara sig här, zon 1-2, men den står i växthuset över vintern och växer till sig lite för säkerhets skull.
Gillade inte magnolia förrut, då jag bara sett den rosa soulangeana och tyckte den var ganska ointressant, med sin korta blomning, och att den blir ganska ful fort i dåligt väder.
Sedan köpte jag buskmagnolian (sieboldii) vilken överaskning, blommar från slutet av juni och i bland sporadiskt in i oktober och vilka härliga blomkottar, med lättgrodda frön!
[attachment=11015:Oct11258.JPG]
Stjärnmagnolian (stellata) blommar både vår och höst, fryser de första blommorna bort, kommer det extrablomor efter, dock lite mindre.
Junimagnolian (obovata) är nyplanterad, men växte ordentligt i höjd och fick mäktiga blad redan denna sommar.
Jag har sandjord och med det väldigt lätt jord, blandar runt kompost i hålet och sätter ner dem, de växer som, sjutton utan extra lull lull i jorde, vattnar dock ganska mycket på sommaren med brunnsvatten.

Jag har blivit riktigt magnoliabiten och tänker skaffa många fler, kul att läsa om er andras sorter!
Lusläser magnoliastors sortimentlista, får se vad jag ska beställa, men är sugen pånågon riktigt mörkröd/svart sort och någon riktig gul, "Yellow river" var inte riktigt så gul som jag tänkt mig! Någon som har bra tips?

Tosan
CITAT (Christer i Falköping @ 29-12-2007, 20:00) *
Bara du har tålamod så. M. kobus är ju bland de härdigaste, men det tar c:a 15 år innan den blommar. Visst är magnolior vackra, men personligen tycker jag att de är lite överskattade (fast det är väl lite som att svära i kyrkan att säga det laugh.gif )
Christer.

Oh jäklar! Tar det så lång tid?!? Då är nog hela projektet i sig lite besvärligt att lyckas med...
Men jag har fått tips om en korsning som kan gå att få tag i och som är lite härdigare. Men de kostar väl en del att köpa åxå, men nån dag så naughty.gif
kompostjord
@Marina

Hur fungerar det med din Sieboldi i Juli, får den brända och fula blad av solen?
Den tycks vara känslig mot stark sol även om den har tillgång till vatten, jag vill nog placera S i lätt skugga, i allafall mitt på dagen.
Marina i Hällekis
Min står i ost och vi har tujahäck som skuggar så jag har inga större problem.
Anders Roslagen
CITAT (kompostjord @ 29-12-2007, 19:25) *
Den som är biten av Magnolia och kan lite Engelska bara måste söka upp Yahoo groups Magnolia forum, jag väntade allt för länge med att gå med där, men nu läser jag om Magnoliaodling i hela världen på Yahoo groups Magnolia.
Tro mig, där hänger de som gillar det här med M.
Jag fann min Tyska kontakt där.

Alltså GÅ DIT BUMS............



Men om man i första hand vill veta vad som är härdigt så här långt norrut så är det väl bättre att kontakta folk här? Eller vad kan man få ut av att vara med där tycker du?
kompostjord
Det är bara att gå med, gratis.
Det finns många Skandinaver på det forumet.
Jag fick tipset och väntade typ ett år, något som jag i dag ångrar.
Det finns massor att läsa, samt att de allra största namnen finns där med råd etc. Lite som ett Odla fast bara om Magnolior.
Sen finns ju en grupp för Rhododendron, Hosta etc.
Just nu skrivs det en hel del om de smalbladiga och vindtåliga pilbladsmagnoliorna........spännande.:-)
Jan af Lisö
Tosan

Sieboldii, gärna med prov. Hammarö, borde ju gå bra i zon IV. Zetas säljer såna.

Bilbo

Det var spännade sorter du valde, hoppas de klarar sig i ditt klimat. Deras föräldrar tillhör inte de allra härdigaste, vad jag vet. Ser fram emot rapporter till våren. En fråga också, köpte du dessa krukodlade eller med avklippta rötter ?? Höstplantering i år borde gå bra då det har varit snälla temperaturer denna höst.

Har aldrig hört talas om näckroslära till magnolior, torven själv är mycket vattenhållande så det borde räcka.

Lisö

Har själv varit på Lisö under nyårshelgen (underbart att slipa eviga smällare här i bostadsområdet) och täckte rötterna till mina magnolior med löv för att minska tjälldjupet.

Ett annat stort problem som måste lösas också senast påsken är hur slyddar jag knopparna mot fåglarna, de blir ju plundrade varje år. Och i år har jag fått flera knoppar på Stellata Waterlilly och Yellow Bird. Är det någon annan som har tips? Viktigt att skyddet inte förstör magnoliam om det skulle komma 30 cm blötsnö som det ibland händer i april.
Bilbo i Trollbäcken
Jan af Lisö: Jag köpte bara krukodlat och exemplar som var minst en meter höga och kraftiga stammar. Av detta kan jag gissa minst 2-3 år och kanske äldre plantor tom. Rötterna var av mycket fin kvalité. Jag hittade de flesta i Trädgårdshuset i Skarpnäck. En mycket bra handelsträdgård tycker jag med bra sortiment och kunniga ägare. Jag hade älskat handla mer på Zetas men bor lite knasigt till. Brukar ta mig dit minst en gång per år för själven och för att handla några plantor. Jag har ett gynsamt mikroklimat i min trädgård till följd av häckar samt omgivande skog. Jag planterade även en del nära berg och husgrund för mikroklimatets skull även om jag inser nära husgrunden är en risk ur ett torka- perspektiv. Jag får vakta noga med vatten till våren. Vad tokigt att fåglarna ger sig på knopparna. Det visste jag inte. Jag har trädgården full med fröautomater så här i vintertid för jag älskar verkligen fåglar och jag hoppas de inser det kontraproduktiva med att hämnas på mig med att äta upp mina Magnolia knoppar inför nästa vinters eventuella fågelfröfröranson :-)

Jag ska rapportera om resultatet eftersom jag vet att många inte riktigt vågar pröva att odla Magnolia här i Mälardalen så känner jag jag måste tuta och köra för om det lyckas bara med några av skönheterna så är det värt allt besvär. För mig är Magnolian det vackraste av träd och en blomma som tycks komma från självaste paradiset.

Anders; Tack för tipset om forumet.Hoppas du kan få Magnolia att trivas i bläbärsdelen av din trädgård. Lär vara en bra och sur jord där.

Marina: Förmodar att du har ett uppvärmt växthus? Städsegröna Magnolia lär vara väldigt känsliga för kyla. Jag önskar mig en sådan till nästa vår som jag tänker mig förvara i mitt uppvärmda och upplysta garage över vintern.

Tosan: Läs gärna boken: Magnolia, http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-0-057785-5.shtml Den ger dig all hjälp du behöver på vägen. Jag läser den sedan 3 år tillbaka varje vecka för inspiration och dagdrömeri. Bara bilderna är nog.

Skogstroll: Kul att du kommer härifrån. Själv inflyttad sedan 7 år men trivs så bra.

Tack alla för era inlägg och jag hör av mig med rapporter!
Anna NV Uppsala
Jag har ett antal magnolia som klarar sig skapligt några år här en bit nordväst om Uppsala, snäll zon 4. Just fixat mitt album:

http://www.odla.nu/forums/index.php?automo...&album=1338

Jag har lera, och där blandar jag in massor med kompost, bark, grus, torv, brunnen dynga, så det blir en upphöjd väldränerad men ändå fukhållande bädd. Skygg av skog mot norr och nordost. kan även odla en bit upp i vår skogsbacke. Där tillför jag ungefär samma mix ovanpå skogsjorden. Det verkar fungera.

Fast det har ju varit milda vintrar på sistone, så man vet ju inte hur det går om vi skulle få en 'normal' vinter någon gång. En planta, Yellow Bird, dog i somras tyvärr, men övriga är pigga.
Marina i Hällekis
CITAT (Anna NV Uppsala @ 03-01-2008, 00:14) *
Jag har ett antal magnolia som klarar sig skapligt några år här en bit nordväst om Uppsala, snäll zon 4. Just fixat mitt album:

http://www.odla.nu/forums/index.php?automo...&album=1338

Jag har lera, och där blandar jag in massor med kompost, bark, grus, torv, brunnen dynga, så det blir en upphöjd väldränerad men ändå fukhållande bädd. Skygg av skog mot norr och nordost. kan även odla en bit upp i vår skogsbacke. Där tillför jag ungefär samma mix ovanpå skogsjorden. Det verkar fungera.

Fast det har ju varit milda vintrar på sistone, så man vet ju inte hur det går om vi skulle få en 'normal' vinter någon gång. En planta, Yellow Bird, dog i somras tyvärr, men övriga är pigga.


Vilka vackra bilder!

Bor i bättre zon än du och har sandjord, undra ifall Yellow Bird är en sjuklig sort eller om den skulle klara sig bättre här?
Jag har funderat på den eftersom jag vill ha någon riktigt gul. Köpte Yellow river, etiketten på plantan visade en väldigt gul blomma, men den blev väldigt ljust gulvit, vacker men inte den jag ville ha.
Lotta i Gbg
Yellow Bird är väldigt bra. Även om just Annas exemplar inte överlevde. Det är svårt med den gula färgen i vårt klimat, vi kan inte få riktgt klargula färger utan får nöja oss med lite stillsammare. Yellow Bird är trots allt bra gul, lite åt det gröna hållet. Den blommar lite efter att bladen slagit ut så den är inte lika spektakular som de som blommar på bar kvist. Blommorna är relativt små (8-10 cm) men väldigt många. Min började blomma efter 4 år och fick snabbt många blommor, ungefär 50 första gången). Min står i zon 3 i lerjord.
Marina i Hällekis
CITAT (Lotta i Gbg @ 03-01-2008, 00:53) *
Yellow Bird är väldigt bra. Även om just Annas exemplar inte överlevde. Det är svårt med den gula färgen i vårt klimat, vi kan inte få riktgt klargula färger utan får nöja oss med lite stillsammare. Yellow Bird är trots allt bra gul, lite åt det gröna hållet. Den blommar lite efter att bladen slagit ut så den är inte lika spektakular som de som blommar på bar kvist. Blommorna är relativt små (8-10 cm) men väldigt många. Min började blomma efter 4 år och fick snabbt många blommor, ungefär 50 första gången). Min står i zon 3 i lerjord.

Då får det nog bli en sån, om jag inte hittar en med större blommor.
Börjar bli dåligt med plats i trädgården whist.gif , så jag får välja med omsorg, får inte plats med allt jag vill ha. -cry-.gif
Inte blir det lättare heller, med alla frestelser här på forumet.
Jan af Lisö
Jag tror att med 'Yellow Bird' gäller det att få tag på rätt exemplar. Lottas är på egna rötter och verkar vara hur bra som helst. Min är ympad och köpt dessutom med avhuggna rötter, noll tillväxt, små och få blommor (max fyra per år men flera knoppar nu). Hoppas ändå den tar sig med tiden, den är planterad hösten 2005.

'Yellow Bird' är den enda riktigt smörgula Magnolian jag känner till, 'Yellow River' har blekare blommor i vårt klimat. Om jag har fattat det rätt så får många magnolior mera mättade kulörer i varmare klimat och det kan även skilja stort mellan olika växtsäsonger.

Bilbo, Trädgårdshuset har jag handlat på, bor ca en mil därifrån. Minns att den kalla våren 2005 hade de skyddat alla sina magnolior mot frost med mattor hängda över dem och runtomkring dem. Fick även en trevlig pratstund med trädgårdsmästaren där. Dock hade deras magnolior (Obovata och Stallata Waterlilly jag köpte där) rotklumpar med avhuggna rötter. Håller med att det är ett fint ställe, otroligt fint urval av olika fruktträd.

Har också ca 25 småfågelholkar uppsatta på min tomt på landet (Lisö), men den enda tacksamheten fåglarna visar är att plundra magnoliaknoppar och även päronknoppar i fjol. Har dock ingen fågelmat där pga oregelbundna besök där under vintrarna. Av diskussioner på nätet låter det att vissa får problem med fåglar och vissa sliper, har inte lyckats redan ut vilka betingelser som styr.

För Er som vill läsa mer om Magnolior finns det två intressanta böcker på engelska att köpa på Amazon.uk.com:
Jim Gardiners "Magnolia - a gardeners guide"
samt
Graham Rankins "Magnolia Hamlyn Care Manual"
Undvik däremot "Magnolias" av Rosemary Barrett (inget mervärde) och Dorothy Callaways Magnoliaböcker (svårlästa med lågt mervärde för oss amatörer).

Sen finns det en annan spännade bok, "Magnolias of China" för den som ha ca 120 Euro över. Säg inte att allt från Kina är billigt....

Lotta i Gbg
Jan, jag måste faktiskt protestera när du skriver att man ska undvika Dorothy Callaway's 'Magnolias'. Den har iofs några år på nacken (-94) men jag har haft mycket stor glädje av den under många år och lärt mig massor och den är definitivt inte svårläst, utan snarare tvärtom tycker jag. Den har i allafall tidigare varit betraktad som en av de bästa magnoliaböcker som vi har.
Har du den själv?
Jan af Lisö
Jag har hennes The World of Magnolias, men jag tyckte att den var tung och gav inte så mycket för mig. Säkert intressant om man vill veta vilka arter och sorter som finns och hur de är besläktade med varandra, men "jordnära" beskrivningar hur man odlar magnolior hittade jag i de två andra böckerna.

Vet inte om det är samma bok vi pratar om (Magnolias vs The World of Magnolias), bägge har i alla fall 308 sidor enligt Amazon.com.
Lotta i Gbg
Jodå, det lär vara samma, att den heter olika hade något att göra med var den trycktes eller hur det nu var. Tänk vad olika man kan uppfatta en bok:-) För mig har den varit en fantastisk inpirationskälla i många år. Men jag är säkert inte lika noga som du, när det gäller plantering.
De andra böckerna lät ju intressanta, tack för tipsen.
Marina i Hällekis
CITAT (Jan af Lisö @ 03-01-2008, 09:24) *
Jag tror att med 'Yellow Bird' gäller det att få tag på rätt exemplar. Lottas är på egna rötter och verkar vara hur bra som helst. Min är ympad och köpt dessutom med avhuggna rötter, noll tillväxt, små och få blommor (max fyra per år men flera knoppar nu). Hoppas ändå den tar sig med tiden, den är planterad hösten 2005.

'Yellow Bird' är den enda riktigt smörgula Magnolian jag känner till, 'Yellow River' har blekare blommor i vårt klimat. Om jag har fattat det rätt så får många magnolior mera mättade kulörer i varmare klimat och det kan även skilja stort mellan olika växtsäsonger.



Har också ca 25 småfågelholkar uppsatta på min tomt på landet (Lisö), men den enda tacksamheten fåglarna visar är att plundra magnoliaknoppar och även päronknoppar i fjol. Har dock ingen fågelmat där pga oregelbundna besök där under vintrarna. Av diskussioner på nätet låter det att vissa får problem med fåglar och vissa sliper, har inte lyckats redan ut vilka betingelser som styr.

Hoppas att det blir en varmare sommar i år, vintern är mild hittils, ska bli intressant och se ifall Yellow river blir gulare, den blommade första gången i år och det har inte varit något superår, vädermässigt.

Jag tänkte ev köpa Magnolior från Magnoliastore och/eller från Esveld, någon som har erfarenhet av deras plantors rotsystem?

Här har aldrig fåglarna plundrat magnoliaknopparna, men de har massor av annat att äta, b la äter de gärna "kottarna" på tujorna, frön från syrener och vi matar dem dessutom. Du har inte plats för något sådant (plantor), då kanske de lämnar blomknoppar i fred?
kompostjord
Vad jag har hört och vad jag själv erfarit så har Magnoliastores plantor fina rötter.
Om det är något alldeles speciellt du vill ha så måste du nog beställa nu, och be dem hålla plantan eller förvara den själv på lämpligt vis.
Räkna med ungefär 500kr för en planta levererad hem till dig.
En liten rackare, ofta ympad.
En del entusiaster menar att det ine är så bra med ympat, och andra menar att det är precis rätt melodi för att veta att man får just det man vil ha.

Det finns en firma Rein Mark Bulk som har billigare än många andra, men vet inget om deras kvalite.
Så här ser de ut när de anländer. Den tjocka pinnen är en Bambukäpp som förhindrar plantans kringfarande i lådan.
http://www.odla.nu/forums/uploads/11945369..._1533_55106.jpg

Här finns Bulk, de har en M Alixeed, en stambildande Stellata, häftigt och svårt att hitta.
http://bulk-boskoop.nl/
Jan af Lisö
De tre magnolior jag fått från Magnoliastore.com i fjol hade fina rötter.

Det gäller också att de inte anländer från magnoliastore för sent, mina kom i mitten av april, och det kom en nattfrost två nätter efter planteringen som gjorde att de redan utslagna bladen på min 'Blushing Belle" frös sönder. Jag var inte där (landet) och kunde inte skydda dem med fiberduk. Efter det så har magnolian mest tjurat resten av säsongen, men den verkar ha friska bladknopar så den kanske klarar sig.

Frosten är ett vanligt problem för magnolior som importeras till Sverige - våren börjar i Europa många veckor tidigare.

---
Har följt lite diskussioner om det att ge fåglar mat för att de skall låta bli magnoliornas knoppar och det finns två diametralt skilda åsikter:
1. Fixa annan mat så lämnar de knopparna i fred !!
2. Maten drar bara flera fåglar till tomten !!
kompostjord
Jag har en hel påse jättestark chili i frysen.
Tänk att mixa denna och pensla på knopparna,eller sila och sen spraya med sprutan, det vore ju aptithöjande i lagom dos, men knappast nåt för smånäbbar.

Har hört att nåt liknande kan vara bra på tulpaner, kanske Bambi ogillar peppar.
Lotta i Gbg
Många är väldigt positiva till Magnoliastore. Personligen har inte de jag fått därifrån lyckats så bra. Det kan ju iofs bero på sorten i ena fallet. Jag tycker att de i förhållande till sin storlek blev rätt dyra. De var om jag minns rätt ( det är flera år sedan) 30-40 cm höga och rätt ynkliga. Mina sorter var Big Dude som växte baklänges i ett par år tills den dog och Goldstar som stod still i ett par år och sedan dog. Jag har idag andra magnolior på de platserna som de stod på som lyckats bättre.
Marina i Hällekis
CITAT (kompostjord @ 03-01-2008, 17:51) *
Vad jag har hört och vad jag själv erfarit så har Magnoliastores plantor fina rötter.
Om det är något alldeles speciellt du vill ha så måste du nog beställa nu, och be dem hålla plantan eller förvara den själv på lämpligt vis.
Räkna med ungefär 500kr för en planta levererad hem till dig.
En liten rackare, ofta ympad.
En del entusiaster menar att det ine är så bra med ympat, och andra menar att det är precis rätt melodi för att veta att man får just det man vil ha.

Det finns en firma Rein Mark Bulk som har billigare än många andra, men vet inget om deras kvalite.
Så här ser de ut när de anländer. Den tjocka pinnen är en Bambukäpp som förhindrar plantans kringfarande i lådan.
http://www.odla.nu/forums/uploads/11945369..._1533_55106.jpg

Här finns Bulk, de har en M Alixeed, en stambildande Stellata, häftigt och svårt att hitta.
http://bulk-boskoop.nl/

Då gäller det att bestämmas sig snart med andra ord, lite velig, många läckra sorter.
Får väl annars vänta till nästa säsong.

Din planta ser fin ut!

Tack för tipset, om Bulk, sambon och plånboken bävar whist.gif , men jag ska nog kika igenom den katalogen, också! innocent.gif bara kika.
Anders zon 1
CITAT
Jag har en hel påse jättestark chili i frysen.
Tänk att mixa denna och pensla på knopparna,eller sila och sen spraya med sprutan, det vore ju aptithöjande i lagom dos, men knappast nåt för smånäbbar.

Tveksamt om det funkar med chili mot fåglar. Papegojor mumsar i alla fall glatt i sig torkad chilipeppar utan att så mycket som blinka. Dom känner tydligen inte den starka smaken.

Kan nog funka mot Bambi däremot!
Anders Roslagen
Nu har jag med hjälp av forumister och internet vågat mig på ett härdigt starta-på-kit. Om det går bra i början så fortsätter man ju gärna med mer riskabla sorter.

´Colossos´ - en sieboldii med större blommor, vit väldoftande, zon IV
M. kobus - kanske den något mindre namnsorten ´Norman Gould´, vit doftande, zon III
´Elisabeth´, gräddgul, svag doft, zon III
´Galaxy´, ljusrosa doftande, zon III (IV)

Är det värt att ta bort en 120-årig björk för dessa månntro... Björkar brukar inte bli äldre än så ändå.... Och den står farligt nära huset.


CGB
Angående björken.., kanske bifogade lathund för att identifiera farliga träd kan tjäna som vägledning för eventuella åtgärder?
http://www.treesaregood.com/treecare/hazards.aspx
kompostjord
Björkar kan ju suga ur det lilla våta som finns.
Jag planterade många meter från min björk, år 2, då de nyplanterade skulle sätta fart, ja då stog allt stilla, björken hade letat sig dit och tog allt vatten. Nu är Björken borta :-)

Hur är härdigheten på den där Brozzoni? Har du kollat upp den?
Har för mig att den uppskattas för hyfsat stora blommor och härdigheten.

Kul att du blivit biten :-) Snokat nåt på Yahoo?
Köp inte allt på en gång, spara nån plats så du kan handla igen när du upptäcker att du behöver nån mer.
Anders Roslagen
Björken är inte farlig ännu men jag tänker ta bort den om jag ska plantera magnoliorna.

Apropå ´Brozzoni´ så sätts den att klara zon III. Den finns på min lista men har inte tänkt att skaffa den nu till våren.

Inget yahooande här än, men tack för tipset, jag har i stället kollat lokalt vad som anses gå bra och utifrån dem valt några som jag tycker ser snygga ut. Vill inte ha för starka färger eller för stora blommor på den här platsen, däremot måste de dofta.
Lotta i Gbg
Självklart ska du ta bort björken Anders:-) Du behöver väl ved... Väldigt trevlig lista, möjligen att jag själv skulle bytt ut kobusen mot 'Wada's Memory' (eller ännu hellre köpa båda:-)) som också doftar, men som blommar pålitligt relativt snart. Det är en M x kewensis som alltså är en korsning mellan M salicifolia och M kobus, och de är superhärdiga. (så superhärdiga som man kan vara i Sverige alltså)
Jan af Lisö
Jag vill sätta ett litet frågetecken för Colossus, blir dess blommor verkligen större och med flera tepaler i nordiska klimatet ?? Jag minns att frågan har diskuterats i något forum men är inte 100% säker vad man har kommit fram till ?

Brozzoni skall nog klara zon III, men frågan är om den inte blommar så tidigt på våren att dess blommor lätt skadas av frosten, också en fråga som bör kollas.

Har tyvärr inga referenser till vad jag skrev ovan, utan bara några svaga minnen någonstans i bakhuvudet.
skogstroll
jösses jag var inne på magnoliastore.com - vilka otroligt vackra magnoloir, det blir dyrt i vår... whistling.gif
Flyguy
CITAT (Jan af Lisö @ 07-01-2008, 08:18) *
Brozzoni skall nog klara zon III, men frågan är om den inte blommar så tidigt på våren att dess blommor lätt skadas av frosten, också en fråga som bör kollas.

Sitter just med vårens beställningar och tror att en "Brozzoni" hänger med i år.
Jag tror att "Asian artistry", "Big dude" och någon mer får plats också, jag är tveksam till om Sprengeri "Diva" klarar sig här (z3) men nog är man sugen, någon som har koll?

En sådan här "vinter" till så får det bli "Campbelli" också, någon nytta skall man ha av klimateländet.... naughty.gif

Går det så går det, provar man inte går det absolut inte.
Bilbo i Trollbäcken
Helt rätt inställning från Flyguy, man måste våga prova. Odlare i Sverige stirrar sig blinda på Zonkartan och glömmer bort mikroklimat samt allt man kan göra med jorden för att öka sannolikheten att mindre härdiga väster klarar sig. Visst, det är en risk och plantor kostar pengar men har man trädgård som passion så måste det väl få kosta? Jag provar med mina Magnolior och kommer återmedla resultatet efter vår/sommar. Klart man är inte helt blåst så att man kör med växter som inte tål minusgrader för det är rätt så dömt i Sverige men att prova en till två zoner lägre borde man verkligen kunna.

Hej Skogstroll, tar Magnoliastore.com emot order nu? Jag har för mig det bara tar emot till November....Jag kan inte hålla mig borta och äääälskar att förbeställa växter. Sedan när väl våren kommer med leveranserna har jag DHL och posten här i skytteltrafik och de levererar saker som jag ibland tom glömt jag beställt men alltid en sån glädje. Det blir många presenter till vänner och gräsmattan blir mindre med åren så jag får plats med allt :-)
Jan af Lisö
Hi

Maila till info@magnoliastore.com och fråga.

Se till att inte magnoliorna skickas för sent, innan de börjar vakna på våren, och det gör de tidigt i Europa.
skogstroll
jag har mailat! smile.gif
Lotta i Gbg
Svar på Bilbos inlägg om att man stirrar sig blind på zonkartan och inte vågar prova.
Jag personligen vill inte ohämmat prova alla möjliga magnolior. För mig handlar det inte bara om att man lägger pengar på plantor utan att man också investerar tid och känsla i växterna. Det är trevligare att odla sorter som har en reell chans att klara sig och bli vackra än träd som antingen; aldrig blir vackra/ växer baklänges för att sedan dö eller dör första vintern. Det är stor skillnad på klimatet i vårt land och det kan vara svårt att överföra uppgifter om härdighet från andra länder. Idag finns det många magnolior som är prövade och som klarar sig bra på flera håll i landet. Det är trevligt att kunna rekommendera dem. Är man lite mer äventyrlig så kan man ju pröva sig på den stora mängd som kanske har en chans att överleva hos en själv. Sedan är det alltid spännande att höra vad som har klarat sig hos andra odlare på olika håll i landet under lång tid.
I min trädgård som ligger i zon 3 klarar sig många magnolior, men jag har också lyckats ta död på minst ett 10-tal, trots att jag inte försökt mig på annat än de som är på gränsen i härdighet, och varje träd som dör är trots allt en förlust (jag menar inte ekonomisk).
susa
Lånar den här aktiva magnoliatråden... . Har någon av er magnoliakännare tips på en riktigt mörk? Jag skulle vilja ha en Liliflora Nigra men hittar den inte hos Magnoliastore.

Susa
susa
Hittade båda på Magnoliastore så nu beställer jag en stellata keskei plena och en Liliflora Nigra.

Susa
kompostjord
Läser Lottas kloka inlägg och nickar instämmande.
Det ekonomiska vad det gäller buskar och träd är TID.
Därför bör man välja en del som är garanterat härdigt, helt utan frågetecken, för att på så vis inte förlora all investerad växttid.
Gillar själv att testa sådant som är känsligt och lite extra dödligt, men jag har även tåliga sorter, så när det blir ett bakslag så får jag behålla dessa.


Jan af Lisö
Håller med Lotta och Kompostjord, har också en del som skall vara "helsäkra" hos mig samt nya spännade sorter som borde vara härdiga nog hos mig. Det år det kommer en "riktig" och tidig vinter efter en usel sommar så får jag se hur magnoliorna klarar sig.

Susa, har du kollat gällande "avalability list" för Magnoliastore, de brukar inte ha alla sorter varje år, även om de två du nämner är rätt så vanliga. Man får den listan från dem efter förfrågan....
susa
precis, fick just listan och ingen av dem fans i lager. Prövar bulk-boskoop i stället.

Susa
lappa71
Hmmm..kan detta vara nåt:http://www.linudden.se/index.htm. Det låter lite betryggande att växterna stått där minst ett år. Att växterna alltså inte kommer direkt från varma växthus i Holland. Nån som har erfarenhet av Linuddens magnolior?
snart insnöade Kenneth i Borlänge


Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon