Hasse_h
Har funderat på att ta hand om en liten rönn på allmänningen innan kommunen går lös på området med röjsågarna... den är kanske 1.5 meter hög nu, är det något jag behöver tänka på när jag gräver upp den?

Kan man hålla nere höjden på en rönn genom toppklippning? Skulle vilja att den stannar på kanske 4-5 meter, men de blir ju mycket större än så när de växer fritt.
Hasse_h
Ingen som vet eller tror något om detta?

Stoppa mig innan jag gör något dumt... huh.gif
Kristina zon 3
Hej Hej!

Någon specialist på träd är jag absolut inte. Men när vi tog över torpet för några år sedan fanns det flera Rönnar på tomten. Gissar att de är ganska gamla, stammarna är säkert 20-25 cm i diameter. Dessa var klippta som bollar. Har fortsatt att klippa dessa. De första åren under sommaren, juli. Vi märkte dock förra året att vi låtit dem dra iväg lite för mycket, så tidigt i våras, mars, tog vi ett ordentligt tag. Till att börja med såg de mycket märkliga ut, nya löv slog ut väldigt ojämnt. Nu har de dock rättat sig till och är jättefina. Har nu i sommar putsat på dem så att de är jämna och fina. Våra rönnar är nog 5-6 meter, men det beror mest på att de var så stora när vi tog över. Hoppas att detta är till lite hjälp.

Hälsningar

Kristina
Hasse_h
Ok. Jag tror jag ska försöka, funkar det inte att toppklippa trädet efter några år så får jag väl ta ner det. Vill iaf ge den välskapta ungplantan en chans hos oss istället för att bli nedmejad av kommunens röjsågare... ohmy.gif
Susanne i Linköping
CITAT (Hasse_h @ 05-08-2003, 10:48)
Vill iaf ge den välskapta ungplantan en chans
Mycket gott initiativ! Lycka till!
kerstin z5-6
Här är det vanligt med HÄCK av rönn så det tål vadsomhelst ..
En del klipper dem bollformiga -
Även om jag tycker de naturligt växande är nog så vackra
Att hålla den nere på den nivå du beskriver är no problemo ..
Hasse_h
Tack! Ska se om jag hinner ta detta i helgen. blink.gif
kerstine
Jag är ju också väldigt mycket novis, men tillhör inte rönnen ett släkte som föredrar höstbeskärning? Jag fick det tipset av en kompis till mig när jag också skulle ansa höjden på min rönn.
Cilla
Rönn beskärs helst på vårvintern. Liksom med äpple och päron beror tidpunkt för beskärning av rönnen på vad för gensvar man önskar hos trädet. På vårvintern får man ökad ny skottbildning av beskärning, och i JASperioden, juli-september, minskad. I kallare zon än 3 skulle jag inte beskära rönn alls i JAS. Nyskotten efter beskärning hinner inte avmogna innan frosten.

Rönn går bra att beskära och formbeskära men om man tänker i termer av "toppkapning" brukar beskärningarna leda till kaskader av grenar som kastar sig uppåt från beskärningsställena där röta går in. Beskär istället i grenklykor och rikta trädet på bredden, om höjden är ett problem.
Hasse_h
Tack Cilla. Eftersom den rönnen jag sett ut är ganska liten, kanske 1.5 -2 meter, och är väl förgrenad bör väl inte det vara något större bekymmer att få det att växa mest på bredden. Väntar med klippning av rönnen tills jag tar äppleträden nån gång i februari -mars.
Hasse_h
Sådär, nu sitter den utvalda rönnen i jorden inne på tomten.

Så här ser den ut, ca 3 meter hög med toppskottet:



Om jag vill begränsa höjden på den, kan det vara idé att ta bort toppskottet där jag ritat pilen?



Det borde väl bli rätt, eller? Men jag klipper inte förrän i mars då, om det nu blir problem med läkningen?
Hannele
Dessutom kan man stamma upp; låta stammen vara bar.

Ännu djärvare att forma till en lollipop. tongue.gif
Hasse_h
Japp, det hade jag tänkt, stamma upp den en bit. En lollipop, godisklubba? Kanske det... blink.gif
Hannele
Ja, lollipop är en bra topiary-form... wub.gif

Formklippning kan ibland vara ett bra sätt att framhäva det rufsiga runtom.
Cilla
Vänta med beskärning i första hand för att trädet måste etablera rötter på sitt nya ställe och då behöver sina blad. Du kan beskära rönn också i JAS, juli-september. Själv skulle jag vänta till nästa JASperiod.

Jag tycker alltid det är lite synd att så välformade träd som detta ska behöva omformas... Men visst, vill du toppkapa så gör det i grenklyka som din pil visar - då kan såret läka samman. I övrigt kanske det är bra att från början veta vilken formbeskärning man ska utföra. En ständigt toppad rönn blir mest bara en toppad rönn...
Hasse_h
Jo, då har jag väl ett år på mig att fundera hur och om jag vill toppklippa rönnen. Någon formklippning a la lollipop eller dyl. är nog inte aktuellt. Ska fundera på om det ändå skulle gå att låta det växa fritt, det är det absolut finaste.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon