Anders_B
28-02-2008, 13:28
Hej jag funderar på att plantera ett par äppelträd i princip uteslutande för vintillverkning i zon 4.
Vilka äppeslorter skulle ni rekommendera (och varför)?
Mvh
Anders
theseraphim
28-02-2008, 13:30
det här vill jag oxå veta?
Stella-Polaris
28-02-2008, 20:53
I min ungdom fick jag följande kunskap om vintillverkning av äpple.
1. om du inte får gå på systemet så pluggar man in kunskapen mycket snabbt.
2. Äpplen i mängder! Nu bodde jag på en badgästort med massor av fallfrukt i trädgårdarna och hemflyttade badgäster.
3. Syrliga sorter sätter mycket smakt i form av syrlighet samt jäser sämre. Själv föredrar jag sötare sorter.
4. Fallfrukt är faktiskt att föredra framför plock. Ger bättre smak och jäser bäst.
5. Alldig, alldrig någonsin mer än 50% vatten i satsen. Kör äpplena i köttkvarn och pressa ut all vätska.
6. Ett lyckat äppelvin tror många att det är ett Rhenvin. Då även vinkännare.
Gör man större mängder så kan man nog ersätta köttkvarnen med en kompostkvarn! Den är betydligt effektivare.
Blåklint
03-03-2008, 12:09
CITAT (Anders_B @ 28-02-2008, 13:28)
Hej jag funderar på att plantera ett par äppelträd i princip uteslutande för vintillverkning i zon 4.
Vilka äppeslorter skulle ni rekommendera (och varför)?
Mvh
Anders
Julitta Museum gör en ganska alkoholstark cider och om jag inte minns fel har de gjort äppelvin också. Ring dem och fråga vilka sorter de använder!
Ett annat ställe som borde ha sortkunskap i vintillverkning är Äppelriket, dvs muséet i Kiviks äppelodlingar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.