Jennika
Nyss hemkommen från Amsterdam med ett helt gäng tulpanlökar kom det för mig att planteringstid för tulpanlökar är på hösten. Hur gör jag nu?? Kan man sätta inomhus i krukor för att sedan flytta ut när när de börjat komma upp eller ska jag förvara dom någonstans över sommaren? Och hur i så fall? Har även köpt några andra lökar, bl a gladiolus. Ska alla lökar sättas på höst eller är det olika för olika sorter?
ingrid fuxwall
Kan inget om vårplantering av tulpanlökar men hade jag varit dig så skulle jag satt ner dem i jorden - ute, korrigera mig om jag har fel.

Gladiolus planterar jag först när frostrisken är över, alltså snart.

ingrid
pixiepixie
CITAT (Jennika @ 22-04-2008, 21:46) *
Nyss hemkommen från Amsterdam med ett helt gäng tulpanlökar kom det för mig att planteringstid för tulpanlökar är på hösten. Hur gör jag nu?? Kan man sätta inomhus i krukor för att sedan flytta ut när när de börjat komma upp eller ska jag förvara dom någonstans över sommaren? Och hur i så fall? Har även köpt några andra lökar, bl a gladiolus. Ska alla lökar sättas på höst eller är det olika för olika sorter?


Jag vill fråga samma sak - är det någon som vet om det överhuvudtaget går att plantera tulpaner på våren? Om inte - varför?
KarinSKARA
Botaniska tullpaner går i vart fall att plantera mellan jul och nyår, vilket jag gjorde på 90-talet, blommade fin på vårkanten.
Bortglömd påse planterade jag precis efter snösmälningen för 3 år sedan och de blommade fint, fast lite senare än de som höstplanterats.
Jag skulle allt stoppa ner lökarna i jorden, kruka eller marken har nog inte så stor betydelse.

Gladioluslökarna kan med fördel drivas i kruka runt +15 grader för tidigare blomning.

GunnellF
Tulpanlökar behöver ju ett visst antal köldveckor för att utveckla blomknopp. Risken är väl att det är för varmt framöver för att det ska bli nåt. Spara dom till hösten istället så har du tulpaner nästa vår.
Rosmarin
Jag hade planterat dem nu. Det kan ju eventuellt bli något redan i år. En del lökar som säljs på våren har redan fått en köldbehandling. Och om de inte blommar i år så kommer de till nästa vår. Det går fint att låta dem vara kvar i jorden. Mina tulpanlökar får alltid tillbringa hela året i marken och de blir bara fler och fler med åren.
Wilmer

första tulpanen 2010.jpg

Den här låg i uthuset (c:a 5 plusgrader) sedan i höstas i lökpåsen. För c:a en månad sedan planterade jag den och flera andra jag inte orkat plantera pga flytt, efter 10 dagar blommade de så här! Planterade i kruka, för då var det snö ute. Nu har de blommat över, så jag har flyttat ut krukan, men om de överlever längre vet jag inte, men det var vät blommningen inne bravo.gif
Ezereht
..om jag planterat ute nu och tänkt lämna kvar skulle jag sett till att jroden var ganska sandblandad.. men jag hade också planterat nu (om det går å gräva? hälla över en påse plantjord och gödslat lite benmjöl sen när våren kommer på riktigt?).
hattstugan

Fick höra på Mässan idag att det går utmärkt att sätta Tulpanlökar nu och att de blommar senare dock!
Dilara
Tulpanlökar behöver köldperiod (vinter) för att bilda blom, du får bara blast om du planterar nu och ingen blomning förrän nästa vår om inte lökarna redan är köldbehandlade på något vis.
Wilmer
Jag satte flera sorter i kruka, alla blommade utan mer köld än den (5 plus) som var i uthuset. Härligt!!
Dilara
Ja, det behöver inte vara minusgrader. Det går bra med kylskåpstemperatur också.
GunnellF
CITAT (hattstugan @ 08-04-2010, 21:34) *
Fick höra på Mässan idag att det går utmärkt att sätta Tulpanlökar nu och att de blommar senare dock!Klart att det går att sätta tulpanlökar nu, men utan köldperiod blir det inga blommor. Det är bara så, tulpanlökar funkar på det viset. Då blir det bara blad som nån skrev här nedan. Löken har inte förmåga att bilda blomanlag utan kyla. Det är därför man ska sätta lökar ute på hösten.

De som odlar tulpaner har mörklagda kylanläggningar där lökarna får rätt temp under rätt tidsperiod innan dom tas fram för att drivas, blomma och sen skördas. Så vare sig man önskar det eller inte kan tulpaner inte blomma utan kylperiod.

pixiepixie
Tack för alla utförliga svar och Wilmers fina tulpanbild! Tog det säkra före det osäkra och lite spirande lökar på mässan idag. Nu ser jag fram emot att njuta av en rabatt vackra tulpaner i blandade färger.
Ezereht
Jag antar att det trots allt inte är så himla exakt vetenskap. Men nog lär det (i alla fall här) vara under 5.5 grader celcius i marken ett tag framöver, och även om det inte blir 12 veckor (3 månader) kanske det räcker?

Citerar en text om köldbehandling av Jonnie Lazarus:
The cold treatment for tulips is an imitation of winter, during which starch, stored
in the bulb scales as a food reserve is changed into sugars. These sugars, in
turn, serve for food for the plant that is being formed. In principle, the tulip bulb
has stored so much food that it only needs water to be able to create a new
plant. The cold treatment given the bulbs ensures that when the tulip is actually
forced into bloom, the flower stalk will be tall enough. Besides encouraging the
growth of the stem, this ‘winter’ also has a definite influence on the crops rate of
growth when being forced in the greenhouse or home. The temperature
provided during the cold treatment is about 42 degrees F. The duration depends
on the cultivar and when you want the bulbs to come into bloom. Each cultivar
has its own requirements for cold and it varies from about 12 to 20 weeks. If
given a cold period that is not long enough the tulips remain too short.
Bassam
Hej

Det är viktigt att tulpaner och lökar få kyl period för att de ska blomma och växa bra.

Så det är bra om de plantera ute under höst eller du kan lägga dom i kylskåp nu några veckor och sen du kan plantera dom ute .
H:Bassam
Blomstertanten
Om du sparar lökarna till hösten så finns ju den stora risken att de torkar ut helt, så du inte har några lökar till hösten.
Jag skulle nog testa att plantera ut dom efter en tid i kylskåpet.
buffy
Jag provade förra våren med tulpanlökar som förvarats i en kolonistuga under vintern, oplanterade. En del av dem blommade, men de flesta inte. Hoppas på dem i år, de fick benmjöl vid planteringen och ser pigga ut nu men inga tulpaner har knoppar än här i af så man vet ju inte.

Benmjöl är mycket bra f ö, annars kan tulpaner ta blomningspaus på flera år efter det första årets blomning.
Bassam
Hej
Hej tulpanlökar ska ta kyla för att de bildar stärkelse som hjälper dom under växer tid och blomning tid.
H:Bassam
scorpan
CITAT (Dilara @ 09-04-2010, 12:17) *
Ja, det behöver inte vara minusgrader. Det går bra med kylskåpstemperatur också.Om det räcker med kylskåps temperatur, hur länge ska de då stå i kylskåpet?
Tänkte oxå ha tulpaner i min rabatt men tiden ibland bara försvinner när solen kommer biggrin.gif
Kram o tack
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon