Full version: Päron för spaljé
Jemahe-Zon5
Hej entusiaster!

Har på Plantskola bokat ett päronträd att spaljéra, ett med låg grenhöjd. Ska prova finska sorten Pepi som lär vara ett bra päronalternativ för oss i lite högre zoner. Vi har en fönsterlös väggyta i sydöstläge som vi ska bygga spaljén mot. Tänker att vi bygger den en bit ut från väggen så att det blir en gång mellan vägg och spaljé. Mysigt och kanske praktiskt med?
Men hur bred bör en spaljé vara för att härbärgera ett päronträd? Hur hög? Och hur högt mellan ribborna? Förstår att det går att styra trädet en del, men vad kan vara lagom? Hur har ni andra gjort? Nån som vill visa inspirerande bilder från era spaljéprojekt? Vore kul att få se!
Och visst kan man plantera klättrare, typ kaprifol och klematis, tillsammans med trädet för att fylla spaljén med grönska i väntan på att päronet växer till sig? Annat jag ska tänka på såhär inför projektstart?
Puh, många frågor som vanligt, men jag sjuder av iver inför att få sätta spaden i marken!!

/Jemahe-Zon5
Cilla
Jo, att spaljera en bit från väggen går, men det är kanske inte så ofta man kommer att gå i korridoren bakom väggen. Om inte annat så för att beskära, eftersom grenarna kommer att sträcka sig ut aningen mer åt väggen ju längre avståndet är.

Man brukar tala om plantering minst 50 cm från vägg för att undvika torka. Har man större taköverhäng är det bra med aningen mer. Ofta sätter man ju spaljé mot vägg för att det är vackert, och för att det nära huskroppen blir varmare om rötterna vid sträng tjäle, och varmare i kronan nära väggen. Ju längre från vägg och huskropp, desto kallare.

Ofta söker man sedan att luta trädet inåt väggen eftersom det ger mest skydd.

Hur man bugger spaljéstädet beror på vilken spaljéform man tänkt sig; verrierpalmett är en vanlig form och finns som teckning och i bild med sökning här. Rak form går också om man har utrymme och solfjäder går också bra och blir mycket dekorativt.

Både kaprifol och klematis blir konkurrenter till trädet om de sätts nära. De växer dessutom till sig buskigt mycket snabbare än trädet, och om det skuggar grenarna på trädet förlorar man dem. Utan ljus på bladen släpper trädet energin till dessa och de dör.
Jemahe-Zon5
Tack för dom råden! Kruxet med avståndet till väggen är att vi bor i ett nybyggt hus som har 50 cm markisolering vid grunden. Utanför den är det sedan nedlagt dräneringsrör på grusbädd så där kan vi inte plantera. Trist att inte kunna ha riktiga gammeldags rabatter invid husväggen, allt hamnar en bit ut. Spaljén hamnar så pass långt från väggen att vi tänkte att det kanske var idé att göra en riktig passage av det, 1,5 meter bred ungefär. Är någon av spaljésätten att föredra framför de andra (päronträd tänker jag alltså på)? Tycker att de raka varianter jag sett är vackra men de verkar kräva en del av beskäraren. Klurigt att få till eller? Vilka växter skulle kunna fungera tillsammans med trädet? Ska man hålla sig till marktäckare? Vill ju inte att trädet ska bli snuvat på näringen...
/Jemahe
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon