solrosen
Vi har halvt om halvt vänt upp och ner på trädgården i sommar och grävt upp gamla rotskott från häggar som vi sågade ner förra sommaren. Puh! Syrenhäcken som är gräns mot grannen ska vi behålla, men det är väldans gles nertill, likaså gäller några schersminer, som skulle behöva kapas långt ner...
När är det lämpligast att utföra dessa sysslor? Man vill gärna passa på nu när allt är i en enda röra ändå och vi (läs maken!) skulle kunna ha tid...;-).
Har ni tips på hur man går tillväga lämpligast? Syrenerna har en hel del "rotskott" också, vad göra med dessa?
På ett annat ställe har vi rejält gamla syrener, flera meter höga, men bara "bebladade" högst upp, ganska ranka minst sagt. Tips?
Cilla
Både schersmin och syrén beskärs på vårvintern för att få den skjuts på tillväxten som man ofta vill ha.

Det är syrénens rotskott som växer upp och gör att syrénpartier inte ser så glesa ut nedtill. Man kan föryngringsbeskära syrén radikalt genom att kapa merparten på 20 cm men det tar många, ibland mer än 5 år innan de blommar. Bättre är att lite då och då ta de äldsta grenarna ända ned till marken. I en 20-årig gammal syrénhäck kan det vara lämpligt att ta var 5:e ända ned till marken så att nya rotskott bildas och växer upp till blommande partier så smånignom. Bäst är att varje eller vartannat år ta bort några av de äldsta om man hela tiden vill ha en tätt och blommande buskage. Det kan vara bra att komma ihåg att det normalt tar 5-10 år innan rotskott vuxit upp och börjar blomma.

Schersminer behöver man ofta bara med lätt hand ta bort dött och mycket gammalt i, och en eller ett par grenar ända ned mot marken, så bildas nytt. Schersmin är naturligt inte en växt som i vixen ålder grönskar ända från marken och upp. Den stammar upp sig helt naturligt med långa grenar som hänger i bågar ut och över stammarna.
HippieSpellan
För att ta upp en gammal tråd, vi har en syren som är flera meter hög, och börjar ta väldans stor plats.
Som jag har uppfattat det så blommar den inte lika mkt när man har beskärt den, och man ska antingen göra det efter blomningen eller vårvinter?
Kan man ta flera meter på en gång då, eller får man ta det i omgångar?
phu kommer nog sitta mkt på det här forumet med mina nybörjar frågor wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon