eml
Vi har ett körsbärsträd med en del grenar som är moderat drabbade av vissnesjuka. Om man kör sådana grenar i en kompostkvarn, kan man sedan använda materialet som marktäckning i rabatter eller kan det sjuka sprida sig till andra växter alternativt att körsbäret (ca 10-20 m bort) lättare drabbas igen för att det finns "sjukdom" i närheten?
Cilla
Vissnesjuka kan orsakas av både svampar och bakterier, som lever inne i kärlen på växten. Att plantan vissnar beror på att kärlen täpps igen eller att en svamp utsöndrat en giftig substans.

Smitta kan spridas till friska plantor genom en sjuk planta, genom fröer, i smittad jord eller i växtrester. Bakterier och sporer är små och många och sprider sig på många sätt.

Ska man bli av med vissnesjukan måste man bränna eller ta bort växten och antingen ta bort jorden, inte plantera där på många år, eller endast plantera resistenta sorter där.
eml
Tack Cilla!
Kan vissnesjukan som drabbat surkörsbäret flytta sig till helt andra träd/plantor eller är det "artspecifika" svampar/bakterier? Vi har ett äppelträd ca 10 m bort som för några veckor sedan bara vissnade ner. Hela trädet drabbades inte men en stor portion av det, vissa "delstammar" (trädet delar upp sig rätt nära marken) ser helt normala ut medans "huvudstammen" torkat ihop totalt ner till förgreningen. Kan det vara vissnesjuka eller går det att gissa vad det annars kan bero på (trädet har växt "normalt" och satt bra med frukt tills frukt, blad och grenar bara torkade ihop)?
Cilla
Ja, vissnesjukan sprider sig mellan olika växter men exakt hur vet jag inte. Den kan iallafall drabba många olika slags växter, och det är nog inte osannolikt att äppelträdet drabbats av den också om det står i närheten.

Men om vissnesjuka har jag inte så mycket erfarenhet, säkert måste någon annan läsare här ha tittat närmre på vissnesjukan.

För att få bättre koll kan du slå en signal till SLU. Maj-Lis Pettersson är en kunnig person där.
Susanne i Linköping
Hur yttrar sig vissnesjuka? Mitt surkörsbärsträd ser ledset ut, bladen faller av tills bara några få blad i toppen är kvar, och sedan faller ofta de också. Sent i fjol kom det nya skott i toppen på många av grenarna så jag trodde att det var torkan som var boven, men trädet ser lika eländigt ut i år. Många döda fjolårsskott och smågrenar.

Kan det vara vissnesjuka eller är det något annat? Jag tror löven först gulnar och sedan faller av. Trädet är ganska gammalt. Det har även brutit ett (kraftigt) nytt skott på gammal ved långt ner nära stammen.
Cilla
Vissnesjukan är svårbedömd, iallafall för mig. Jag har sett symtomen på ett antal körsbär och några äpple men aldrig blivit helt bergsäker på vad det var. Jag skulle behöva skicka in ett antal kvistar till SLU för deras bedömning för att själv kunna avgöra mer om vissnesjukan. (Det är bl a så jag lärt mig andra trädsjukdomar.)

Med vissnesjukan är det så här:
Växten ser först ut att ha fått för lite vatten - bladen slokar. Ofta men inte alltid gulnar de innan de blir bruna och faller. Några gånger har jag sett detta på en enstaka gren, året därpå på några grenar och år tre är hela trädet dött. Jag tror detta varit vissnesjuka för jag kunde inte hitta andra orsaker. I läroböckerna ser man också detta - att vissnesjukan kan börja på enstaka ställen, enstaka blad, skott och gren.

Vissnesjuka är parasiter - svampar eller bakterier - som lever i plantors kärl. Att grenar vissnar beror på att det blivit stopp i kärlen eller att en svamp har utvecklat ett gift.

Det säkraste sättet (som jag testat men inte tyckt varit bombsäkert ändå) är att skära genom veden på en sjuk planta. Ser man inre missfärgningar i kärlen är det troligen en av vissnesjukans kärlparasiter. Mest synligt är detta säkert om man tar ned trädet helt, och kan se in i stammen eller i en rotdel.

Om ett träd dör av okänd anledning där man kan misstänka vissnesjuka ska man hålla extremt god hygien. Trädet måste brännas eller föras bort. Innan man planterar nytt måste jorden bytas ut. Svampars sporer kan leva många år i jorden och i rotsystemet. Vissnesjuka i växthus som man vill bli av med leder till att man måste deecinficera helt.

Detta är en läbbig sjukdom...

Ändå har jag sett det jag trott varit vissnesjuka i fruktträd, där man tagit bort trädet och inte gjort något mer utan att det syns på de intilliggande fruktträden. Så sjukan behöver nädvändigtvis inte smitta för att den finns i en planta eller träd i trädgården.

Almsjuka är en form av vissnesjuka. I övrigt finns kärlsvampar som kan leva i olika slags plantor, och andra som specialiserar sig på vissa sorter.

Nästa gång jag är i kontakt med växtskyddsexperter ska jag fråga mer om vissnesjukan.
eml
Stort tack Cilla, för att du ägnar tid och kraft till att svara på så många frågor, speciellt vad gäller trädvård. Det händer så mycket i ens trädgård, som man inte förstår sig på eller har erfarenhet av, så det är så skönt att kunna vända sig till detta forum och få råd, tips, information och inspiration!

Tack också till alla andra som så generöst delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. smile.gif wub.gif smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon